Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rymmarkatten Svenny älskar äventyr – var borta 1,5 år och rymde igen

Katten Svenny rymde från Granloholm. Efter 1,5 år hittades han under en friggebod på Södermalm där han jamade högljutt till gårdskatten Selmas förtret. Han fångades in och fick senare ett nytt hem i Bosvedjan. Även därifrån rymde han och hittades efter 1.5 månad – återigen på Selmas gård.

Annons

Historien om Svenny började våren 2013 då han slog läger under en altan i Sundsbruk. Sundsvalls Djurhem tog över ansvaret för honom frampå hösten när det blev kallt om nätterna. Katten kastrerades, Id-märktes och vaccinerades och han fick ett nytt hem hos Lovisa Gustafsson i Granloholm.

Men Svenny verkade gilla friheten. Efter en kort tid hos henne rymde han – och var borta i hela 1,5 år. Ingen visste var han hade varit innan han i januari i år hittades jamande under en friggebod på Södermalm. God mat och en honkatt var det som förmodligen höll honom kvar på gården när vintern var som kallast. Uppvaktningen av honkatten gick väl lite sisådär. Hon visade inget större intresse. Mest irritation. Familjen kontaktade Djurskyddet Katthjälpen och efter flera försök fångades Svenny in av Linn Björk och Erik Sandin.

Katten Svenny heter numera Benz och bor med husse Erik Sandin i Bosvedjan.

Svenny var id-märkt men de sista siffrorna var otydliga. Under tiden Katthjälpen försökte tyda märkningen ordnades ett jourhem fram . Det var en barnfamilj i Njurunda som förbarmade sig över Svenny. Men efter tre timmars konstant jamande fick de nog när ingen av barnen kunde somna. Man hittade i samma veva ett id nummer och en väldigt överraskad Lovisa Gustafsson fick ett telefonsamtal att hennes katt var återfunnen efter 1,5 år.

Läs mer: Katten Svenny kom tillbaka efter 1.5 år: Jag trodde att han dött

Svenny protesterade dock högljutt när han upptäckte att han var tvungen att dela hem med två andra katter. Så katthjälpens Erik Sandin som var med och hämtade honom första gången fick ett samtal från Lovisa om han kunde ta hand om den.

– Jag blev helt såld på katten. Den hade en sådan personlighet så jag blev glad då hon ringde, säger Erik Sandin.

Men glädjen över den nya familjemedlemmen blev kortvarig. Efter två månader försökte de att ta ut honom i en helt ny sele. Den annars så sävliga innekatten blev som förbytt då den kom ut.

– Han gjorde krumsprång och lyckades krångla sig ur selen. Sen försvann den med en väldig fart. Han blev som ett lodjur, säger Erik Sandin.

Svenny var spårlöst försvunnen men efter två veckor gav nattliga eftersök med ficklampa resultat. Svenny satt under en balkong men då husse närmade sig försvann han. En fångstbur sattes ut men rymlingen lyckades hålla sig undan. En månad senare dök Svenny upp på Södermalm hos samma familj som han fångades in hos tidigare. Han hade gått från Bosvedjan, genom hela stan, och till Selma på Södermalm. En kväll satt han bara på bron och jamade till katten Selmas förtret.

– Jag trodde inte det var sant när jag fick höra att han var på Södermalm. Hur klarar han sig ute när han är så lugn och försiktig inomhus? Jag fattar det inte, säger Erik Sandin.

För andra gången lockades Svenny in i buren med hjälp av mat. På morgonen satt han och jamade högljutt och var sur.

– Jag blev jätteglad när jag såg att det var rätt katt. Men han var inte så glad utan fräste åt mig, säger Erik Sandin

Benz gillade inte uppmärksamheten så värst mycket och han är expert på att gömma sig.

Hemma i Bosvedjan har Svenny nu sällskap av en hund och en jourhemsplacerad kattkompis. Han har också fått ett nytt namn, Benz. I lägenheten finns ytterligare katter som väntar på nya ägare. Han är expert på att hitta gömställen och så fort husse sätter sig i soffan kommer han fram för att gosa. Jamandet är mest koncentrerat till nätterna vilket inte verkar bekymra husse och matte nämnvärt.

– Katten är helt otrolig. Hur kunde han hitta tillbaka till rätt hus på Södermalm. Han måste ha gått igenom hela stan. Sambon som måste köra efter GPS för att överhuvudtaget hitta på Södermalm, säger Linn Björk.

Mer läsning