Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rysk oligark släpper på kontrollen över Rusal – kan rädda Kubals framtid

Artikel 14 av 63
Krisen på Kubal
Visa alla artiklar

Den ryske oligarken Oleg Deripaska, storägare i aluminiumjätten Rusal som äger Kubal i Sundsvall, verkar gå med på att minska sitt ägande. Det skulle i sin tur kunna undanröja hotet om sanktioner mot koncernen och mot Kubal även på längre sikt, skriver SVT på sin hemsida.

Annons

Enligt SVT är det de brittiska tidningarna The Guardian och Financial Times som uppger att Oleg Deripaska meddelat att han är beredd att minska sitt inflytande i Rusal.

Kubal.

[+] Läs också: Presidentvalet i USA orsaken till Kubals kris – detta har hänt och så hänger händelserna ihop

”Efter flera diskussioner med bolagets oberoende ordförande Lord Barker of Battle har Oleg Deripaska gått med på att han minskar sitt aktieinnehav i företaget till under 50 procent”, uppger moderbolaget En+ Group i ett uttalande.

USA:s finansdepartement har tidigare sagt att det kommer att lättas på sanktionerna mot Rusal om Oleg Deripaska ger upp sitt ägande i bolaget. Sanktionerna är kopplade till den påstådda ryska påverkan på det amerikanska presidentvalet 2016.

Oleg Deripaskas tillkännagivande ska ha kommit via ett uttalande till Londonbörsen under veckoslutet, men det har ännu inte vare sig kommenterats eller godtagits av de amerikanska myndigheterna, skriver SVT.

Bild: Mårten Englin/arkiv

Enligt den brittiska tidningen Financial Times beror händelseutvecklingen framöver inte enbart på Washingtons svar på utspelet, utan också på om den ryska statsledningen är beredd att backa upp förslaget.

USA:s finansdepartement har sedan tidigare förlängt tidsfristen för att få handla med Rusals produkter till den 23 oktober. Om amerikanska myndigheter godtar förslaget som nu tillkännagivits kan det ha positiva effekter för Kubal även på längre sikt.

Oleg Deripaska äger Rusal till drygt 70 procent.

Annons