Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S i länet blev bäst i hela Sverige

/
  • Med stor glädje kan landstingspolitikerna Ewa Back (S) och Elisabet Strömqvist konstatera att man efter fyra år i opposition studsat tillbaka in i maktens korridorer i landstinget.

Med 48,1 procent av rösterna är Socialdemokraterna i landstinget bara ett ynka mandat från att få egen majoritet.
Det enorma lyftet på 7,6 procent gör även att S är överlägset bäst i landet om man jämför hur det har gått i andra landsting.

Annons

Trots de sena valresultaten var oppositionsrådet Elisabet Strömqvist (S) tidigt på plats vid sin arbetsplats vid Landstingskansliet i Härnösand. Snart kan hon återigen titulera sig som Landstingsstyrelsens ordförande efter ett succéartat val där partiet ser ut att landa på 38 mandat, ett lyft med sex mandat sedan 2010. Så här många mandat har S inte fått i Landstinget sedan valet 1994.

En jämförelse med övriga Sverige visar dessutom att partiet är överlägsen Sverigeetta med Västerbotten som tvåa, där S fick 41,2 procent av rösterna.

– Det här var oväntat. Vi hade som målsättning at ta tillbaka de mandat som vi förlorade (läs två stycken), men nu tar vi sex mandat. Det känns fantastiskt och jag är jätteglad att få tillhöra en folkrörelse som S är, säger Strömqvist.

Hon kan inte ge besked om vilket eller vilka partier som partiet vill jobba ihop med, men man har redan haft ett etablerat samarbete med Vänsterpartiet.

Tillsammans med V skulle ni få en betryggande majoritet med 44 mandat?

– Ja, det är ingen högoddsare, säger Elisabet Strömqvist.

Det finns även utsträckta händer eller dörrar på glänt från både MP och C, skulle det också kunna bli aktuellt?

– För mig är det rykten och det är för tidigt att kommentera det. Vi behöver träffas i partiet och fundera hur vi ska bilda en stabil majoritet, säger Elisabet Strömqvist.

Vilka är den viktigaste frågan för er där ni vill sätta ner foten?

– Det är två frågor. Det är vården och hur vi löser personalsituationen. På många ställen mår personalen inte bra och vi ser ökande sjukskrivningstal. Och det andra är naturligtvis ekonomin, säger Strömqvist.

Mer läsning