Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S lovar att förbättra arbetsmiljön i vården

/
  • Blivande landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S) har under valrörelsen lyft fram sjukvårdspersonalens arbetsmiljö som den viktigaste landstingsfrågan vid sidan om ekonomin.

Oppositionsrådet Elisabet Strömqvist (S) är på väg att förvandlas till ett landstingsråd.
Snart får hon chansen att infria vallöften om att förbättra både ekonomin och arbetsmiljön inom sjukvården.

Annons

Det har knappt gått en vecka sedan Socialdemokraternas kanonval i landstinget där man fick 48 procent av rösterna. Elisabet Strömqvist (S) strålar ikapp med septembersolen i Härnösand, men är medveten om att arbetsbördan blir tung de närmaste fyra åren. Och just sjukvårdspersonalens arbetsmiljö ska på ett helt annat sätt vara i fokus.

– För att patienterna ska få rätt vård och en bra vård, så är det viktigt att personalen har en bra arbetsmiljö och arbetsförutsättningar, säger Elisabet Strömqvist.

Hon nämner de senaste hoten om miljonviten på 1,35 miljoner kronor på grund av en ohållbar arbetssituation på medicinkliniken vid Länssjukhuset.

– Vi kan inte fortsätta så för det är illa för personalen och det är absolut inte bra för patienterna. Dessutom är det dyrt. Det här är en del av de onödiga kostnader som vi absolut måste minimera, säger Strömqvist.

Hur reagerar du på fortsatta överbeläggningar, indragna vårdplatser och inställda operationer vid Länssjukhuset?

– Det här är naturligtvis väldigt olyckligt. Vi måste gå till botten med vad det beror på och komma fram till kloka lösningar. Det underlättar naturligtvis enormt att vi har socialdemokratiskt styre i kommunen.

Vad vill ni förändra?

– Det är de ökade sjukskrivningstalen, arbetsmiljöanmälningarna och vitena från Arbetsmiljöverket där vi behöver göra en analys av läget och börja om från början. Den nuvarande majoritetens åtgärder har uppenbarligen inte räckt till.

Vad kan du säga till patienter, personal och medborgare som hoppas att ni ska förbättra situationen?

– Vi kommer på ett annat sätt att prioritera personalpolitiken för det har avgörande betydelse för patienterna och ekonomin.

Hur ska ni kunna göra det utan att höja skatten?

– Jag får återkomma till det. Vi har sagt att vi inte utesluter en skattehöjning.

Delar du oron att överbeläggningar, stängda vårdplatser och inställda operationer håller på att förvandlas till normalläge?

– Jag kan inte göra det utan att sätta mig in i läget och hur det ser ut utifrån en djupare analys.

Vem bär ansvaret till att det ser ut så här?

– Det kan jag inte säga, men det får vi ta reda på. Men vi ska inte leta syndabockar utan söka efter lösningar.

Men överbeläggningar har funnits i mer än 20 år?

– Ja och att söka syndabockar löser inga problem. Vi kan konstatera att så här är det och göra en analys vad det beror på. Sen ska vi fatta kloka politiska beslut.

När kommer personalen att märka förbättringar?

– Det är svårt att säga. Vi ser att nuvarande majoritet inte har lyckats, men det här är inte gjort i en handvändning. Det måste ske i flera steg med vad vi kan göra på kort sikt och vad vi behöver göra på längre sikt där det krävs tålamod, målmedvetenhet och politiskt mod.

Mer läsning

Annons