Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir nya Grönborgs

/
  • Sundsvall kommer sommaren 2015 att få en ny innergård och Grönborgsområdet kommer i framtiden också att husera studentkåren.
  • Så här kommer det att se ut på gatuhållet.

En inglasad innegård, en renovering av de befintliga byggnaderna.

I juni nästa år väntas kårhuset flytta in i Grönborgs.

– Det är i alla fall våra planer, säger Peter Clemin, vd i kommunens fastighetsbolag SKIFU.

Annons

"Vision Grönborg" har varit på gång i flera år och nu är tidtabellen klar.

– Enligt planerna ska vi börja bygga till hösten, säger Peter Clemin.

Den detalj som återstår att lösa är att kommunen och studentkåren ska nå en uppgörelse om en fortsättning av det stöd som i dag betalas ut.

– Vi har kommit långt i dessa förhandlingar, även om några detaljer återstår, säger Hans Wreber, kommunens koncernstab.

Bakgrunden till satsningen i Grönborgs-området är att Mittuniversitetet på andra sidan Storgatan varit trångbott. Åkroken Sciene Park har därför lämnat Holmgården och flyttat till Metropol vid Universitetsallén där de kommer att stanna tills dess att lokalerna vid Grönborgs är klara.

Deras inflyttning blir 2016, året innan är det alltså tänkt att studenterna ska ta plats i de lokaler som Grönborgs-restaurangen höll till förutsatt att förhandlingarna blir klara.

– Totalt är det en investering på 60-70 miljoner kronor, säger Peter Clemin.

Inglasningen blir ungefär 600-700 kvadratmeter stor och det blir ungefär den modell som redan finns i Kulturmagasinet eller på 1891.

I Grönborgs har i dag också kommunens socialtjänst verksamhet och delar av den blir kvar efter renoveringen. Det gäller även teaterverksamheten, åtminstone till en början.

Peter Clemin räknar också med att i stort sett hela området ska vara uthyrt efter renoveringen.

Samtidigt innebär också kårhusets planerade flytt att kommunen får lediga lokaler i det befintliga kårhuset på Köpmangatan.

– Vi vet inte riktigt vad som händer med dessa lokaler. Antingen kan de användas för kommunal verksamhet eller att huset säljs, säger Hans-Åke Oxelhöjd, fastighetsstrateg på koncernstaben.

Annons