Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir nybyggda E14 och Timmervägen: "Vi bygger en helt ny väg"

En helt ny E14 ska byggas i Sundsvall. "Sträckan är för besvärlig och olycksdrabbad", säger Per-Olof Persson på Trafikverket.

Annons

LÄS OCKSÅ: Så ska Timmervägen bli bättre i framtiden

Trafikverkets planer på att bygga om E14 in mot Sundsvall börjar få fastare form.

Det sista ordet är inte sagt ännu och Trafikverkets förslag är ute på samråd, men Trafikverket har ratat de tidigare alternativa förslagen på att rusta upp eller bredda den gamla vägen, och har bestämt sig för att förorda en ny sträckning av E14 in till stan.

– Vi bygger en helt ny väg från Blåberget fram till rondellen vid avfarten upp mot Timmervägen, säger Per-Olof Persson, biträdande projektledare på Trafikverket.

Den nya vägen ska byggas ett 30-tal meter upp för den skogklädda sluttningen på den gamla vägens södra sida. Nya E14 blir fyrfilig, rakare och trafiksäkrare än den gamla vägen, med en hastighetsgräns på 100 kilometer i timmen.

Det gula strecket visar nuvarande E14. Det röda strecket visar ungefär var E14 kommer att gå i framtiden, om Trafikverket får som de vill.

– Det har skett en del olyckor på sträckan, det är en besvärlig och tungt trafikerad väg med omkring 10 000 fordon per dygn. Från Blåberget till stan har den dålig standard, den är smal och krokig, säger Per-Olof Persson.

Samtidigt vill Trafikverket bygga om rondellen vid avfarten från E14 mot Timmmervägen.

– Den ska utformas så att den underlättar för den tunga trafiken att åka Timmervägen istället för att åka genom stan.

Vid Blåberget kommer också en ny och trafiksäkrare avfart att byggas.

Om allt går som planerat börjar nya E14 byggas 2018. Vägen ska stå färdig och öppnas för trafik efter ungefär två års byggtid, med en totalkostnad för hela projektet på cirka 300 miljoner kronor.

Per-Olof Persson, biträdande projektledare på Trafikverket.

Mer läsning