Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så har de hållit sina löften

/

Annons

Skolan/Sundsvall

Drygt 100 miljoner ska satsas på skolan under de kommande åren. Bland annat måste satsningar göras på lärarna.

ST:s analys

Många elever i Sundsvalls skolor når fortfarande inte upp till målen, även om det går att se vissa förbättringar. Sundsvall har klättrat på olika rankingar, dock från låga nivåer.

Kommentar

– Vi har satsat över 100 miljoner, lärarna fick en bra lönehöjning och vi har klättrat kraftig i rankingen, 76 placeringar tror jag. Men vi har en rejäl bit kvar till att bli landets bästa skola, säger Jörgen Berglund (M).

Omsorgen/Sundsvall

158 miljoner skulle satsas inom vård- och omsorg. Bland annat lovade Alliansen en ökad valfrihet genom att konkurrensutsätta fler verksamheter.

ST:s analys

Här kom Ingrid Möllers avhopp från MP att få stora konsekvenser. Det fanns inte längre någon majoritet för konkurrensutsättning. Bland annat stoppades planer på ett privat äldreboende. Socialnämnden har stora ekonomiska problem, trots besparingar. Långa köer till boenden.

Kommentar

– Vi har konkurrensutsatt hemtjänsten, resterande delen fick vi inte majoritet för. Jag tror konkurrens vässar kommunens utförare. Skönsmo-modellen är framgångsrik och ska in på fler ställen, säger Jörgen Berglund (M).

Parkeringar/Sundsvall

Det ska bli lättare för folk att parkera i Sundsvall, inte minst i de centrala delarna där handeln upplever problemen som stora.

ST:s analys

Här har en hel del saker hänt. Bland annat slopades p-avgiften efter klockan 16 på eftermiddagarna samt att det blev gratis på lördagar. Dessutom har hänvisningsskyltar till lediga p-platser kommit på plats.

Kommentar

- Här har vi lyckats och fått mycket uppskattning för det. Jag tror det och under senare år snackats mindre om Stenstan mot Birsta, nu är det Stenstan och Birsta som gäller, säger Jörgen Berglund (M).

Mitthem/Sundsvall

Sälj ut delar av det egna bostadsbolaget och investera dessa pengar där det ger en bättre avkastning. Kommunen behöver bara äga en mindre del.

ST:s analys

Alliansen fick omgående ge upp detta vallöfte. När de förhandlade med Miljöpartiet om "regeringsbildning" fanns inte längre förutsättningarna. Kommunalrådsbytet (Sjödin mot Berglund) har ändrat synen på Mitthem.

Kommentar:

– Jag tycker det är bra att vi inte sålde ut Mitthem. Det finns fördelar med att sälja, men nackdelarna väger över och det är inte aktuellt att göra det. Däremot kan förstås enskilda hus säljas, precis som att också Mitthem bygger nytt, säger Jörgen Berglund (M).

Näringslivet/Sundsvall

Företagsklimatet måste bli bättre, bland annat genom att flytta ut verksamheten ur kommunhuset för att företag lättare ska kunna få en bra kontakt.

ST:s analys

Här är något som Alliansen drivit hårt och under perioden har ett näringslivsbolag bildats med säte i Stadshuset. Bättre placering i kommunranking och kanske viktigast av allt är två nya etableringar i ComHem och SE-bankens telefonbank.

Kommentar

– Det här skulle jag kunna säga har blivit en succé. Dels med nya etableringar, men jag tror också att vi fått en bättre dialog med befintliga företag, säger Jörgen Berglund (M).

100-lappen/Sundsvall

Satsningar på att pensionärer får åka obegränsat på bussarna för en hundring i månaden. Det ska gälla inom hela kommunen.

ST:s analys

Från början ett C-förslag som dock hela Alliansen tog till sig. Det tog tid ett år att få till det här systemet även om inte Länstrafiken, numera Kollektivtrafikmyndigheten, jublade inte åt förändringen. Men väl på plats har systemet hyllats av åtminstone pensionärerna.

Kommentar

– Det är uppfyllt, under den kommande mandatperioden är det ungdomarnas tur, säger Jörgen Berglund (M).

Skolan/Timrå

Skapa en skola som utvecklar elevernas kreativitet med fler lärare, specialpedagoger och kuratorer.

ST:s analys

Timrå ligger på 268:e plats av 290 kommuner på Lärarförbundets rankningslista sämst i länet, placeringen 2010 var plats 271.

Kommentar

– Vi har satsat drygt 65 miljoner kronor över budgeten till skolan. Startat ett förändringsarbete med bättre ledning och styrning och ett förändrat arbetssätt med eleven i fokus. Vi har byggt en skola och renoverat två. Och fler personella resurser har förstärkt verksamheten, säger Ewa Lindstrand (S).

Företagande/Timrå

Göra det enklare att starta och driva företag, med färre regler och större samverkan med näringslivet.

ST:s analys

Företagarna tycker att det fungerar bra med kommunkontakterna, det är lätt att få kontakt och kontoret i industriområdet är lättillgängligt.

Kommentar

– Vi är på plats 57 när det gäller företagsklimatet. Företag väljer att etablera sig i Timrå och vi är omtalade för att ett föredömligt värdskap när det gäller företagens servicebehov. Norrlands logistikcenter har blivit verklighet, det är bara den formella invigningen som återstår, säger Ewa Lindstrand (S).

Ekonomi/Landstinget

Ett av Vårdalliansens viktigaste vallöften var att få ordning på ekonomin.

ST:s analys

Den ekonomiska kräftgången har fortsatt. Nyligen presenterades att underskottet i Hälso- och sjukvårdsnämnden växt med 60 miljoner kronor till 210 miljoner kronor. Det senaste bokslutet visade ett minus på 131 miljoner kronor om man tar bort engångseffekter och utslaget per invånare är Västernorrland näst sämst i Sverige.

Kommentar

– Det är bara att titta på siffrorna och där har vi inte lyckats fullt ut. Det vi har lyckats med är att göra är en omställning så att vi har en ekonomi- och finansavdelning som faktiskt fungerar och det är väldigt viktigt. Nu har vi rätt så god koll på läget och det hade man inte tidigare. Men det tar tid att förändra en så här pass stor organisation.", säger Per Wahlberg (M).

Sigbjörn Olofsson/Landstinget

I valrörelsen gick Jacomina Beertema (M) ut med vallöftet om att sparka sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson. Ett unikt vallöfte i svensk historia enligt Sigbjörn själv.

ST:s analys

Beertema tvingades backa från vallöftet, bad om ursäkt och beklagade sig om hon vid tidigare tillfällen uttryckt sig olämpligt. Men till slut sparkades Sigbjörn Olofsson, eftersom konflikten med Beertema blev ohållbar. Sigbjörn Olofsson avgick i februari 2011 och kunde utlösa ännu en fallskärm där han kvitterade ut 140 000 kronor i månaden fram till sista mars 2014.

Kommentar

– Först och främst har det varit ett fruktansvärt avtal som de tidigare makthavarna har slutit, med en fallskärm som jag inte tror har förekommit någon annanstans. För det andra är det inte osämja utan missförhållanden som funnits på sjukhuset i Sundsvall som föranlett detta. Min kritik har alltid handlat om sakfrågor, kommenterade Jacomina Beertema när Sigbjörn sparkades.

Sjukhusets rykte/Landstinget

Vårdalliansen lovade att göra vården bättre och sjukvården tillgängligare genom att återställa Sundsvalls sjukhus goda rykte.

ST:s analys

I senaste vårdbarometern 2013 landade Landstinget Västernorrland på delad sista plats tillsammans med Sörmland när det gäller medborgarnas förtroende för sjukhusvården.

Kommentar

– Vi har inte lyckats återställa förtroendet helt och det finns alltid en önskan om att vi ska klättra högre. Men om man tittar man på det sammanvägda indexet hos SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) så ligger vi åtta och där låg vi betydligt längre ner tidigare. Men folks förtroende för vården ligger generellt ganska lågt och det är vi inte ensamma om i landet. Det är ett problematiskt område och där har vi en hel del att göra, säger Per Wahlberg (M).

Dagis 30 timmar i veckan/Ånge

I valrörelsen lovade S i Ånge att alla femåringar skulle få rätt att delta i förskolan 30 timmar i veckan.

ST:s analys

Socialdemokraterna motiverade införandet av 30 timmar i förskolan för alla femåringar med att det är fel att barn till arbetslösa och föräldralediga inte har den möjligheten när förskolan är början på ett livslångt lärande. Istället infördes nattis och 20 timmars förskola för alla barn från tre års ålder.

Kommentar

– Det blev två grejer av det där. Sammanlagt vill jag nog påstå att det är värt lika mycket, säger Sten-Ove Danielsson (S).

Mer läsning

Annons