Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så påverkas länet av nya regionindelningen – här är förslaget på nya Norrland

Under torsdagen presenterade Indelningskommittén sitt delbetänkande för den nya regionindelningen i Sverige. Förslaget vill dela upp Sverige i sex regioner och slå ihop Västernorrland och de tre nordligaste länen till nya Norrland.

Annons

Den andra juli 2015 påbörjade regeringen en utredning om hur landets regioner ska delas in i framtiden. Delbetänkandet som lämnades in under torsdagen slutade i ett förslag om sex regioner som ska omfatta hela landet. I förslaget önskar Indelningskommittén att slå ihop de fyra nordligaste länen till Norrlands län. Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland skulle i så fall bilda nya Norrland.

– Det här förslaget är inte något som vi i Moderaterna i Västernorrland vill se, säger landstinget i Västernorrlands oppositionsråd Per Wahlberg (M).

Barbro Holmberg och Kent Johansson, ledamöter för Indelningskommittén underströk flera gånger under presskonferensen att de nya regionerna inte har bildats utan det i nuläget är ett förslag som måste behandlas. Ett slutbetänkande ska också skickas i augusti 2017 innan de nya eventuella regionerna börjar bildas i januari 2019. Per Wahlberg menar att Moderaterna i Västernorrland gärna hade sett ett annat förslag i betänkandet.

– Vi hade som idé att bilda en region bestående av Jämtland, Västernorrland och delar av Gävleborg. Men det här är ju bara ett betänkande och måste remissbehandlas innan det kan gå igenom, säger Per Wahlberg (M).

Socialdemokraterna i länet var desto positivare till förslaget och tror att den nya indelningen kan förbättra flera viktiga områden i länet gällande arbete och vård.

– En kraftfull region i norra Sverige är viktig för framtiden när det gäller jobben, kommunikationerna, tillväxten och näringslivets utveckling, samt självklart för hälso- och sjukvården, säger Eva Sonidsson, ordförande för Socialdemokraterna i Västernorrland och riksdagsledamot (S) i ett pressmeddelande.

Mer läsning