Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska de hålla unga borta från kriminalitet – Kris tar svenska hiphopeliten till Sundsvall

Tre killar med kriminell bakgrund anordnar tillsammans med Kris en konsert för gemenskap, tillhörighet och ett liv utan droger, alkohol och kriminalitet. "Precis alla ska känna sig välkomna", säger Andrés Valdes, en av arrangörerna.

Annons

Organisationen Kriminellas revansch i samhället (Kris) kommer att anordna en heldag med konserter på Stora torget i Sundsvall den 12 augusti. Flertalet stora namn från den svenska hiphopscenen kommer att uppträda och förhoppningen från organisationens sida är att nå ut till ungdomar.

– Vi hoppas att ungdomar ska vilja arrangera aktiviteter och konserter istället för att hålla på med kriminalitet och droger och hamna i utanförskap, säger Amir Jonas som är en av de drivande bakom initiativet.

Läs också: Mikael, 27, lämnade kriminella livet

Han berättar att allt yngre personer hamnar i kriminalitet och att det krävs en ansträngning för att nå ut till dem. Konserten är ett första steg för att skapa ett ansikte utåt, men verksamheten kommer att fortsätta även framöver.

– Vi kommer att bygga upp en omfamnande miljö där ungdomar själva är med och skapar verksamheten. Vi kommer finns med och stötta dem samtidigt som vi förmedlar våra insikter och upplevelser, säger han.

Konserten kommer att hållas på Stora torget i Sundsvall. Från 15:00 på dagen till 22:30 på natten. Konferencier är Ken Ring och flera stora namn lovas uppträda.

– Det är Sveriges hiphop-elit som kommer att stå på scen, säger Biram Faye som står för kontakten med banden.

De tre killarna som drivit projektet med konserten kommer alla ifrån en tuff bakgrund, med droger och kriminalitet. Amir Jonas och Andrés Valdes träffades på ett behandlingshem när de ville göra upp med sitt förflutna och har hållit ihop sedan dess. De tror att deras erfarenheter kommer att spela stor roll när de ska nå fram till ungdomarna.

Läs också: Vill ändra synen på kriminella – med ny kampanj

– Jag tror att jag kan möta dem på ett sätt som till exempel myndigheter inte kan, just för att jag har levt det liv jag levt, säger Andrés.

– Genom att visa vilka vägar vi gått och att dela med oss av våra liv, kan vi få dem att sluta glorifiera livet med våld och droger och visa dem att det går att få värde i sitt liv utanför allt det där, fortsätter han.

Kevin Norling är 19 år och en av de ungdomar det nya initiativet lyckats fånga upp. Han berättar att stödet från Kris har spelat stor roll för honom.

– Jag kom till Kris rätt nyligen och annars hade det inte gått så bra tror jag, så det har betytt väldigt mycket för mig. Och så är det kul med aktiviteterna, att umgås och att träffa artisterna, säger han.

Biram Faye beskriver en värld där många redan som barn upplever ett utanförskap och han tror att det är ett av skälen till varför många tidigt hamnar på kriminella vägar.

– När jag var yngre upplevde jag att allt kostade pengar, vilket min familj inte hade. Jag hamnade i en kriminell bana för att skaffa pengar för att kunna vara med. På så vis träffade jag äldre människor som redan var kriminella och jag började luta mig mot dem, de blev förebilder, berättar han.

Biram berättar att han ville vara en del av samhället, och att det är en av de frågor som är drivande i hans engagemang.

– Det är därför vi inte tar betalt. Det är viktigt att alla kan delta, säger han.

Mer läsning