Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska hela länet fira nationaldag

Bildtävling i skolorna, allmän klockringning länet runt samt öppet på restaurangerna. Så ska nationaldagsfirandet spetsas i Västernorrland när 6 juni nu blir helgdag för första gången nästa måndag.

Annons
Kommunerna har var för sig digra program, ibland på flera orter. Men även på länsnivå kraftsamlas för extra festyra när nationaldagen färgas röd i almanackan.
En dag när man inte bara ska kratta gräset eller sitta och slappa, tycker landshövding Gerhard Larsson.
Ett konkret inslag är en bildtävling för elever på låg- och mellanstadiet på temat \"Du gamla, du fria\". Uppgiften är collage eller bild utifrån nationalsången och penningpriser finns att vinna i varje kommun och i en änsfinal.
För att understyrka dagens vikt manar också biskop Tony Guldbrandzén alla församlingar till klockringning klockan 12.
Restaurangägarna manas samtidigt att hålla öppet, något som inte är alldeles självklart en vanlig måndag. Lockbetet är gemensam annonsering som subventioneras av kommunerna.
Nya svenskar har en hedersplats i planeringen. I de flesta kommuner uppmärksammas de nya medborgarna med särskilda arrangemang.
Gerhard Larsson personligen firar på flera fronter den 6 juni.
Jag hoppas kunna få börja dagen med att öppna en internationell konferens som Sida håller i Härnösand. Sen har jag kalkylerat med att deltaga både i Härnösand och i Sundsvall.
Förhoppningsvis är jag med även på Sverigebalen i Sundsvall kvällen före och tar en svängom vid midnatt.
Länsstyrelsens informatör Heidi Lall som råkar vara finlandssvenska har en önskan som riktas uppåt:
Vi hoppas att det inte blir regn!
Parader och rader av aktiviteter, tal, sång och musik kommer att prägla festorterna. Extra i centrum hamnar Sundsvall. Där kan arrangörerna med Berndt Lennholm i spetsen stoltsera med att firandet direktsänds i Sveriges Radio.

Mer läsning

Annons