Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhetsansvarig om branden på Ortviken: "Bland de värre jag varit med om"

En av de stora pappersmaskinerna på Ortviken står stilla efter en häftig eldsvåda på torsdagsmorgonen.
– Branden var fullt utvecklad och bland de värre jag varit med om, säger Stefan Norberg, produktionsingenjör.

Annons

Läs också: Pappersmaskin brann på midsommaraftonen

Stefan Norberg borde veta med sina decennier i olika roller vid företaget. Som produktionsingenjör har han ansvar för såväl den egna så kallade c-styrkan, som kommunikationen med räddningstjänsten.

När han gick på sitt skift på torsdagsmorgonen blev det full huggning direkt. Tjugo i sex gick larmet och det brann för fullt i pappersmaskin PM4. Trots insatser av personal på plats och c-styrkan behövde räddningstjänsten tillkallas.

– Branden var väl i stort sett under kontroll när räddningstjänsten kom hit efter cirka tio minuter, men det var mycket rök och de gick in med rökdykare och släckte de härdar som fanns kvar, säger Stefan Norberg.

Ingen person uppges ha kommit till skada och värdet på de materiella skadorna uppskattar han till upp emot en miljon kronor. Till detta kommer produktionsstoppet.

– På grund av branden tidigarelägger vi ett planerat produktionsstopp nästa vecka och gör underhållet nu istället. Men vi får nog lägga på ytterligare åtta-tio timmar till innan vi är igång igen.

Läs också: 40 anställda går i pension

Brandorsaken är inte helt fastlagd men Stefan Norberg tror att det beror på ett pappersbrott.

– Det började förmodligen i torkmaskinen. Går papper runt en axel på en roterande vals så kan glöd och brand snabbt uppstå. Nu blev det packat med papper i maskinen.

Säkerhetstänket är redan omfattande på Ortvikens pappersbruk. Personalen vid maskinerna vet vad det ska göra vid dylika tillbud och har även utrustning på plats att tillgå. Maskinerna omges av sprinklers och den egna räddningsstyrkan får kontinuerlig specialutbildning på räddningstjänsten.

– Det är omöjligt att gardera sig mot bränder på en så här stor fabrik med mycket papper och höga temperaturer. Men vi är väldigt bra förberedda, säger Stefan Norberg.

Mer läsning