Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandarna utan telefon i flera dygn

/
  • Vid grävningar för jordvärme till kapellet i Sandarna grävdes en telekabel av så att hela samhället blev utan fast telefoni på fredagen.
  • Först fick abonnenterna beskedet att det skulle ta nästan hela veckan att åtgärda, men Telias reparatörer trodde att man skulle bli klara redan under måndagen.
  • Sandarna utan fast telefoni gjorde många oroliga när de inte fick kontakt med anhöriga och bekanta.

Telefonabonnenterna på Sandarna, Bergeforsen, blev utan förbindelse vid lunchtid i fredags. Två kablar intill vägen vid Betaniakapellet har grävts av och Telia trodde att det skulle ta en vecka att laga felet.

Annons
Men sedan ett 50-tal abonnenter anmält att de saknade fast förbindelse prioriterades arbetet upp, enligt Telias informationstjänst. På måndagen trodde man att felet skulle kunna avhjälpas under dagen.

Tonen lät normal
Det bor många äldre inom området, som inte har tillgång till mobiltelefon. De som ringde till någon i Sandarna fick också vanliga uppringningstoner i luren, med påföljd att flera blev oroliga att deras anhöriga eller bekanta råkat ut får något när de inte svarade trots flera uppringningar.
Jag ringde min mor som hr drabbats av sjukdom och när hon inte svarade trots att jag ringde flera gånger under dagen blev jag tvungen att ta bilen och åka till Bergeforsen.
Det berättar en man som fick lugnande besked när han kom till moderns bostad.
Samma sak berättar andra i området, att folk oroats av att inte få svar när de förväntat sig det.
Det finns också många äldre i villaområdet som har trygghetslarm som är anslutna till telefonlinjen.
Hos Telias presstjänst uppgav man först att felet kunde ta ytterligare flera dagar att åtgärda, eftersom det rörde sig om en kabel med många linjer.
Olle Maxén, tidigare aktiv i kommunpolitiken bland annat som ordförande i fullmäktige, hörde till de drabbade.
Jag ska få tillbaka telefonen på torsdag, var den uppgift jag fick när jag felanmälde.

Oerhört mycket fel
Telias pressinformation beklagar läget och säger att det just nu är ovanligt kärvt.
Vi har fler fel än vi hinner med inom den tid som är rimligt. Det beror på att det just nu är oerhört mycket fel i många områden, förutom den belastning vi fick med orkanen Gudrun. Vi försöker hitta reparatörer som kan omdirigeras till andra områden än de normalt jobbar inom, men läget är pressat.
Det sa Susanne Sturmhoefl vid Telias presstjänst på måndagen.
Någon timme senare hade situationen för Sandarnas del blivit lite ljusare, bland annat genom vissa omprioriteringar.
Tillstöter ingen oväntad komplikation ska nog Sandarna ha fått tillbaka sina linjer under måndagen, sa Susanne någon timme senare när hon haft kontakt med de som svarade för felsökning och reparation.
Orsaken till avbrottet var två telekablar som grävts av i samband med installation av jordvärme i Betaniakapellet på Sandarna. När värmeslingorna skulle grävas med hade man tydligen inte lokaliserat det exakta läget för den telefonkabel som ligger några meter vid sidan om gamla landsvägen genom samhället.

Mer läsning

Annons