Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sara - ett nytt face i modevärlden

Sara Staffrin bor i en lägenhet på Södermalm med mamma, pappa, lillebror och katt och lever ett hyfsat normalt, svenskt liv. När hon inte går i skolan på dagarna så spelar hon fotboll i SDFF, umgås med kompisar eller ägnar sig åt sin hobby, fotografering. Men det finns en grej som gör henne lite speciell, faktumet att hon ibland blir ivägskickad på modelljobb till Stockholm i sista minuten. Eller får känna den varma spotlighten i ansiktet på catwalken.

Annons
Förra året drog ett par av Saras polare med henne till en casting för Lindex. De sökte modeller för deras nya linje kläder. Efter ett par veckor ringde hennes telefon när hon var på väg hem från skolan. Det var från MIKAs i Stockholm, en av de främsta modellagenturerna i Sverige som samarbetade med Lindex under castingen.
Make up Store
Sedan dess har hon bland annat gjort en visning för Acne, en fotografering för Make Up Store och fotograferats för omslaget till Nöjesguiden, en gratistidning som ges ut i hela Sverige.
Jag blev ju väldigt förvånad när de ringde. Det är många som har sagt att jag borde prova, och jag visste ju vilka MIKAs var innan, men att det blev JAG...
New Faces
Sara tillhör New Faces på samma agentur som representerar Emma Sjöberg, Mini Andén, Marie Serneholt och Beiron Andersson. Just nu gör hon själv många olika jobb för att få ihop bilder till en portfolio, ett album med bilder av henne som hon kan visa upp för potentiella arbetsgivare. Bilderna blir varierade, naturliga, stylade, uppklädda och nerklädda i en härlig blanding, mångsidighet är viktigt.
Man måste fota många olika stilar för att visa att man kan förändras, alla vill inte ha samma sak.
Jättenervös
Att vara ny i branschen säger hon är nervöst, spännande och kul.
Jag var jättenervös innan min första modevisning, men det var inte så farligt när man kom ut. Catwalken är upplyst och det enda man ser, det känns skönt.
När jag frågar hur en modevisning går till berättar Sara hur hennes visning för Acne var, och det låter inte helt glamouröst.
Innan visningen provar man kläderna så man vet att de sitter bra, sen knäpp-er de ett polaroidkort på oss.
Påklädare
För att det ska gå snabbare har modellerna en påklädare som hjälper dom på med paltorna så det ska gå så snabbt som möjligt, blixlås och knappar är detaljer som kan ta tid. Polaroidkortet ska hjälpa påklädarna att veta precis vad de ska ta på modellerna när visningen har börjat.
Inte blyg
Sen fick vi byta kläder och bli stylade. Ungefär en timme innan visningen började så hade vi ett genrep på catwalken så vi fick vänja oss vid hur vi ska gå. När visningen väl började så var det väldigt stressigt. Man gick ut, kollade rakt fram, gjorde en pose, vände efter en eller två sekunder, kom in och fick skynda sig på med nästa plagg. Man får inte vara blyg om man ska göra visningar, kläderna måste på och av snabbt. Förberedelserna känns som att de håller på i en evighet, men själva visningen är över på en sekund.
Innan visningen fick hon hjälp av en mer erfaren modell som hjälpte henne med viktiga detaljer som hållning, klackar och hur man flyttar fötterna rätt.
Jag blev nyfiken på hur de mer erfarna modellerna beter sig är de som en nordisk Naomi Campbell, fullt utrustad med klor och en näsa uppe bland talltrastarna, eller är det en myt?
Jag tycker att det är väldigt olika, vissa vill man ju liksom ta ner på jorden, men många är trevliga. Men så kan det ju vara på alla jobb.
Att gå på castings är nåt som också ingår i jobbet, det är som en slags jobbintervju i modellvärlden. Om en designer ska ha en modevisning så kan han eller hon hålla i en casting (om han inte redan vet vilka modeller han vill ha), dit modell-erna får komma och visa upp sig så designern kan bedöma om modellen är rätt för jobbet.
Portfolio
De får till exempel visa sin portfolio, gå en promenad fram och tillbaka och helt enkelt visa hur de är som person. Allt för att avgöra om modellen passar för uppgiften, för alla arbetsgivare vill inte ha samma attityd, gåstil eller höftmått.
Det går rätt fort att göra en casting, man går in, säger hej, knäpper ett kort och kanske går lite. Jag var nervös första gången, men det är rätt kul.
Skolan då?
Vilken 16-åring som helst vet att första året i gymnasiet oftast inte är en piece of cake, med ökat ansvar, nya rutiner och människor att vänja sig vid. Hur klarar man det då när man inte ens alltid kan lova att man kan stanna till slutet på mattelektionen?
Det innebär mycket eget ansvar, men jag har pratat med min mentor så han vet precis hur det är och han förstår. Jag får också så mycket tid att sitta och vänta att jag kan ta igen mycket skolarbete som jag missat då. Bara på fotograferingen för Make Up Store fick jag vänta i 8 timmar.
En annan sak som är extra känslig när man är så ung är omgivningens reaktion ; avundsjuka från jämnåriga, oro från familj och kompisar som kanske mest är ute efter fördelar. Sara säger själv att hennes kompisar mest är glada för hennes skull och inte riktigt tror på att det verkligen är hon när de ser hennes foton. Jag måste säga att att förstår vad de menar. Innan jag gjorde intervjun fick jag se en jättesnygg bild med en fashion-sminkad Sara som motiv, och det känns ganska märkligt att det är samma naturliga, avslappnade tjej som sitter mittemot mig på kafé Charm 45 minuter senare.
Ingen avundsjuka
Någon avundsjuka från tjejer runt mig har jag inte heller märkt av faktiskt, säger hon och rycker på axlarna.
Sara säger att hon inte har känt någon press eller utseendehets än, men som hon

Mer läsning

Annons