Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säsongspremiär för Bondens egen marknad: "Roligt att det blir lite liv på torget"

Hela hösten är det lördagar som gäller för den som vill handla direkt från traktens odlare och mathantverkare. Närproducerat står i fokus när Bondens egen marknad startar upp igen på Stora torget.

Annons

Läs också: Så var Bondens egen marknad i fjol

Olle Westberg och Bernt Laggren är återkommande knallar på Bondens egen marknad med sina produkter från Tunbodarnas ekologiska odling.

Potatis, honung och ostar av alla dess slag var bara lite av vad som plockades upp på borden på Stora torget i Sundsvall under lördagen. Det var dags för säsongens första Bondens egen marknad och knallarna kom från traktens alla hörn för att erbjuda sitt mathantverk.

– Det här är färskt och nyupptaget. Vi odlar kravmärkt och småskaligt. Här kan vi ha ett lägre pris än i butik eftersom det inte är några mellanhänder, säger Olle Westberg som stod tillsammans med Bernt Laggren, Tunbodarnas ekologiska odling.

Saft, sylt och annat gott fanns i Ulla Lahtis skafferi.

Eftersom skördesäsongen av grönsaker ännu inte riktigt kommit i gång riktades fokus på andra godsaker. På Ulla Lahtis bord fanns det bland annat många varianter av sylt och saft.

– Det ska föra fantasin till ett skafferi. Jag började min verksamhet här på Bondens marknad för fyra år sedan. Då kunde jag känna av vad det fanns efterfrågan på. Jag började hemma i mitt eget kök men nu hyr jag in mig i ett större och vill vidga mina vyer, säger hon.

Honung i flera former på John Bergströms, Trogsta honung, bord.

John Bergström är yrkesbiodlare i Trogsta utanför Hudiksvall. Det är tredje året han är i Sundsvall för att sälja honung.

– Jag brukar få ut fyra ton honung under en säsong. Men i år blir det omkring två ton. Det har varit torrt och det påverkar skörden. Jag har kravmärkt honung och jag märker att man gärna betalar några extra kronor för att den är ekologisk, säger han.

Många av knallarna återkommer efter många år på Bondens marknad och det verkar även kunderna göra. Karin Nordlöf passar på att handla hos männen i Tunbodarnas marknadsstånd.

– Jag handlar alltid av Bernt. Det är en mysig marknad och det är roligt att det blir lite liv på torget, säger hon.

Många kikade, provsmakade och handlade på säsongens första Bondens marknad.

Närproducerad saft från Mitt Skafferi.
Nils-Tore Isaksson från Klampens bröd bakade, gräddade och sålde tunnbröd.

Eva-Lotta Åström visar upp osten Rocka fett som lockar köpare.

Mer läsning

Annons