Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Satsa som japanska självmordspiloter"

Fem man har slitit i fem dagar. Så blev det premiärdags och Färgpatronernas tifoarrangemang rullades ut över läktaren för att peppa Giffarna. Och nog tog det. Efter bara 16 minuter fick hemmalaget första målet och sedan bara fortsatte det mot en efterlängtad seger.

Annons
Plastbanderollen hade uppmaningar på japanska och svenska - huvudbudskapet var attack.
Den syftar på att de ska satsa som japanska självmordspiloter, säger kompositören Håkan Jonsson.
Han är lycklig som ett barn över att säsongen äntligen startat. Rätt vad det är bara vänder han sig om och i nästa andetag vråler han rätt ut:
Come on Giffarna!
När det är dags för lagen att inta planen rullas banderollen upp över hela hemmaläktaren. En jättelik duk som täcker allt och alla. När den nått läktarens topp kommer en stormvind och de på ytterkanterna som håller i är på väg att lyfta, som i en jättelik ballong. Under sitter alla supportrar avskärmade från omvärlden.
Det är för spelarna vi gör det här och inga andra. Mår de bra, så mår vi bra och då blir det bra, förklarar Håkan Jonsson.
Sedan laget välkomnats åker banderollen ner och applåderande hemmasupportrar dyker upp i stället.
Patronerna räknade i fjol in 700 medlemmar, målet i år är att utöka supporterklubben med ett hundratal till. I höstas fick Färgpatronerna, FP-Tifo Sundsvall en utnämning av en stor tv-kanal för mest kreativa och fantasifulla tifo. Tifo kommer av tifosi, det italienska ordet för supporter, numera ett läktararrangemang som spridits över hela världen och kan ta sig de vildaste uttryck.
Och vem vet, kanske var det banderollen i går som gav den extra kicken.
Trots seger, yra, alla hejaramsor, flaggor, trummor och banderollen så finns det en sorg i föreningen. Förlusten av klubblokalen.
Branden är det tyngsta som hänt någonsin. Både för mig personligen och för föreningen. Vi hade snyggaste supporterklubblokalen norr om Nairobi, säger Håkan Jonsson.

Mer läsning

Annons