Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scenhuset fick nytt liv - i en timme

/

Det var som en sista dödsryckning för projektet scenhus i Sundsvall. Ett förslag att väcka hela projektet till liv tycktes gå igenom på kommunfullmäktige i Matfors. Men till slut vågade inte socialdemokraterna fullfölja tanken.

Annons
Scenhuset skulle begravas för gott i går på kommunfullmäktige som samlats i Folkets hus i Matfors. Så var förslaget från eniga politiker i kommunstyrelsen.
Men när den socialdemokratiska partigruppen samlades före mötet hade kommunalrådet Ewa Back (s) ett överraskande förslag som partiet gick med på.
Back anser att det fortfarande finns möjlighet att rädda scenhusprojektet och de 40 EU-miljonerna i bidrag. Därför ville hon skicka hela frågan på återremiss, en ny diskussion bland politikerna i finansutskottet.
Vi behöver granska alla möjligheter innan vi stänger dörren för EU:s miljoner. Det börjar bli ont om tid för att klara EU-bidraget, sa Back till kommunfullmäktige.
Både Habib Effati (v) och Hans Brynielsson (kd) stödde förslaget.
Men övriga partier sa mer eller mindre tvärt nej.
Jag är mycket förvånad att socialdemokraterna vill köra detta en vända till. Jag trodde att vi skulle sätta punkt för scenhuset i dag, sa Lars Persson (fp).
Detta fick Ewa Back att begära ajournering, ett avbrott i mötet. Under en halv timme diskuterade socialdemokrater och vänsterpartister läget bakom stängda dörrar.
När övriga ledamöter till slut släpptes in och mötet återupptogs hade Ewa Back gett upp.
Eftersom inte alla partier stödde förslaget vågade inte socialdemokraterna väcka scenhusdebatten till liv ännu en gång.
I stället satte ett enigt fullmäktige punkt för projektet scenhus i Sundsvall.
Omedelbart därefter började diskussionen om vad som ska göras i stället.
I första hand gäller det akuta åtgärder för att arbetsmiljöverket inte ska stänga delar av teatern.
Det måste ske i nuvarande lokaler eftersom det är bråttom. Dessa lokaler ska vi sedan förmodligen lämna, förklarade Margareta Johansson dilemmat.
Vad som ska göras på lång sikt är fortfarande mycket oklart. Fastighetsdirektören Christer Ersson redovisade flera alternativ före mötet, och fullmäktige gav två politiska nämnder i uppdrag att utreda saken ännu en gång.Fakta/ Därför stoppades scenhuset
Marken på teatertomten är kraftigt förorenad av oljeprodukter, en upptäckt som är dyr att göra något åt.
Kostnaden för själva bygget har växt långt utöver det som politikerna vågar godkänna. En uppskattning säger att scenhuset om det genomförts blivit 4045 miljoner kronor dyrare än den tidigare budgeten på 120 miljoner kronor

Mer läsning

Annons