Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scenhuset stoppas

/
  • En uppgiven kommunledning begraver planerna på ett scenhus i Sundsvall. (Från vänster) Lars-Erik Nyberg (s), Olle Åkerlund ((s), Ewa Back (s), Habib Effati (v), Margareta Johansson (s), Christer Ersson, fastighetsdirektör (skymd), Stig Johansson, miljöchef och Åke Svensson, kommunsekreterare.
  • Kulturnämndens ordförande Margareta Johansson (s) kämpar med tårarna när hon inser att scenhuset inte blir byggt. —Nu måste vi ändå lösa teaterns arbetsmiljö så att de som arbetar där känner att de har en hemvist i Sundsvall, säger hon.
  • Ewa Back (s) tvingas bita i det sura äpplet och skrota scenhusbygget. —Ett svårt beslut, inte när det gäller fakta men det är en stor besvikelse för teatern i Sundsvall, säger hon.

Problemen har växt till berg de senaste veckorna. Och i går stod det klart. Det blir inget scenhusbygge i Sundsvall. Nu hotas också planerna på en järnvägstunnel genom stan.

Annons
Det var en skakad kommunledning som backade helt i går eftermiddag. Drömmen om det omstridda scenhuset i Sundsvall förblir bara en dröm.
Oljan i marken vid teaterkvarteret och en kraftig fördyring stoppar bygget. Två hinder som var för sig är tillräckliga för att sänka projektet.
Oljan i grundvattnet kan lägga en död hand över varje byggprojekt i Sundsvall framöver. Det gäller också planerna på en tunnel för järnvägen.
- Även den frågan måste vara med i fortsatta miljöutredningar, säger kommunalrådet Ewa Back (s).
På fredag tas det formella beslutet att avbryta projekteringen av scenhuset. Det sker i ett extra finansutskott. Därefter får fullmäktige fullfölja tvärstoppet.
Ledande socialdemokratiska politiker fick läget klart för sig vid ett möte i måndags och var helt överens om att begrava projektet.
Klart mest skakad i går var kulturnämndens ordförande Margareta Johansson (s). Hennes röst var full av gråt när hon fick ordet.
- Jag känner en jättestor besvikelse. Nu är vi tillbaka till ruta ett när det gäller teaterns problem. Hur ska vi klara arbetet så att teaterarbetarna slipper släpa kläder över gatan i snö och rusk, och hur ska vi ersätta de utdömda lokalerna, frågade hon.

Värre föroreningar
Föroreningarna i marken är mycket värre än vad man tidigare känt till (se separat artikel).
Men ett minst lika stort problem är att den ekonomiska kalkylen för scenhuset inte alls stämmer. Projektet kommer att bli minst 25-30 miljoner kronor dyrare än de 120 miljoner kronor som hittills gällt.
Fastighetsdirektören Christer Ersson insåg först nyligen att de tänkta lokalerna i scenhuset är på 7 000 kvadratmeter, inte 6 000 som man tidigare trott. En upptäckt som är dyr.
Normalt löser man sånt här genom att banta och göra om projektet. Men det finns ingen tid till det, när det gäller scenhuset, säger han.
Tidsbristen stavas EU-pengar. Hela scenhusbygget ska vara färdigt och redovisat senast sista juni 2007 för att få EU-stödet. Så med ytterligare förseningar är det kört och EU-pengarna går till andra projekt.

Påverkar valet
Ewa Back (s) tror att hela scenhusfrågan kommer att påverka nästa val. Men hon vill blicka framåt och ta nya tag i höst.
Vi måste ta itu med att lösa de akuta problemen för teatern både på kort och lång sikt, säger hon.
Hittills har kommunen satsat omkring tre miljoner kronor i förberedelser för scenhuset. Pengar som är borta, men inte förlorade, enligt Olle Åkerlund (s).
Vi har lärt oss mycket på det här. Men beslutet är givet, vi har sagt hela tiden att om det kostar mer än 120 miljoner så blir det inget av, konstaterar han.

Mer läsning

Annons