Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schabbel med remiss gjorde kvinna blind

Den äldre kvinnan blev så gott som blind under väntetiden till Sundsvalls sjukhus.
Orsaken till den långa väntan var att ögonmottagningen slarvat bort kvinnans remiss.
Nu anmäler dottern sjukhuset till Socialstyrelsen.

Annons
Dottern är mycket upprörd över det som hon uppfattar som slarv från ögonmottagningens sida.
Hennes mor skulle prova ut nya glasögon och fick veta att hon hade lindrig gråstarr. Optikern skickade en remiss till ögonmottagningen vid Sundsvalls sjukhus.
Där fick den äldre kvinnan besked att undersökning och behandling skulle ske inom tre månader.
Efter dubbelt så lång tid, sju till åtta månader, hade modern fortfarande inte hört något från sjukhuset. Dottern ringde ögonmottagningen, men sköterskorna där hittade ingen remiss för modern.
Efter påstötning kom remissen till slut fram. Dottern uppger att hon lyckades övertala mottagningen att ta emot modern med kort varsel.
Vid undersökningen visade det sig att gråstarren spridit sig snabbt. Dessutom hittade läkaren grön starr i kvinnans ögon.
Dottern beskriver modern som en vital och frisk kvinna som klarat sig utmärkt själv sedan hon blev änka. Men när ögonsjukdomen utvecklades blev mamman närmast blind och tvingades flytta till ett äldreboende.
Om inte detta inträffat hade "hon som frisk fortfarande kunnat leva ett normalt liv i sitt hus" skriver dottern.
Mamman själv anser, enligt anmälan, att hon blivit utsatt för "grav försumlighet" och att sjukvårdens bristande rutiner berövat henne ett självständigt liv. Hon kommer sannolikt att begära ett skadestånd för det som hänt.
Chefen för ögonkliniken i Sundsvall, Svante Nordell, har inte läst anmälan och säger att han inte kan kommentera kvinnans fall.
Han förklarar att gråstarr opereras med stor framgång även för den som förlorat det mesta av synen. Den genomsnittliga väntetiden för patienter med gråstarr varierar mellan två och fyra och en halv månad, enligt Nordell.
Nu får Socialstyrelsen utreda vilket ansvar sjukhuset har för att kvinnans förlorat sin syn.

Mer läsning

Annons