Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Segern kan gå till Medelpad i år igen – här är de som kämpar om titeln "Årets bästa gata"

Förra året tog Tömvägen i Bergsåker hem Postkodslotteriets tävling "Sveriges bästa gata". I år är det Luleåvägen som toppar i kommunen. – Vi har inte vänt på alla stenar än, vi måste försöka nå alla som bor på gatan här, säger Stina Granhammar.

Annons

Luleåvägen i Granloholm klättrar på Postkodslotteriets Sverigeranking i "Sveriges bästa gata". Luleåvägen har kopplat greppet om förstaplatsen i länet och placerar sig på en tredjeplats totalt i Sverige.

Vinnargatan i tävlingen får förutom äran och ett diplom en egen gatufest. Förra året kom Rickard Sjöberg till Tömvägen i Bergsåker och kalasade med livemusik, hoppborg och tävlingar. Nu hoppas de boende på Luleåvägen att Rickard återigen får ordna en fest i Sundsvall.

Stina Granhammar är ambassadör för Luleåvägen:

– Förra året kom vi tvåa eller trea i kommunen och nådde inte hela vägen. Nu kommer vi att knacka dörr eller haffa folk som går för bi för att locka mer röster. Det är bara en tredjedel som har röstat så det finns mer att göra, säger hon.

Vad är det som gör att Luleåvägen är Sveriges bästa gata?

– Det är bra gemenskap här, nära till grönområden och lekplatser. Vi hjälps åt här. Allt från att passa barn till att låna lite socker.

Vad tror du att en vinst skulle betyda för området?

– Det tror jag betyder ganska mycket, det är ett bra och fint område i övrigt. Men en vinst det sätter verkligen en stjärna i kanten.

LÄS MER: "De kan utses till Sundsvalls bästa gata"

Förra årets vinnare, Tömvägen, ligger i år på en femteplats i Sundsvallsrankingen. Men det betyder inte att gatan blivit sämre.

– Vi har kastat in handduken faktiskt. För vi tänkte att det är osanolikt att vi vinner igen och vi måste ju låta någon annan få kliva fram. Dessutom tar det ganska mycket energi att marknadsföra oss , säger ambassadören för Tömvägen, Glenn Edström.

Vad har du för tips till Luleåvägen för att kunna vinna?

– Att de måste använda alla sociala medier och kontakter. De måste försöka se till att sprida det bland släkt och vänner. Det som gjorde att vi vann var ju att vi såg till att synas och höras. I steg ett av tävlingen så gäller det ju att fixa så många röster man bara kan. Sedan är det steg två och då gäller det att övertyga om varför gatan ska vinna.

LÄS MER: "Tömvägen tog hem segern i #bästagatan"

Hur gör man då för att sticka ut?

–Det är bara att kavla upp ärmarna. Men vi vann nog på att vi faktiskt hade #bästagatan i sociala medier redan innan Rickard Sjöberg började använda den och att vi dessutom hjälper varandra så pass mycket här på gatan. Vi målade ju om ett hus tillsammans här på gatan, säger Glenn Edström.

Röstningen pågår till och med 23 maj och tävlingen avgörs först 7 juni.

LÄS MER: "Rickard Sjöberg festfixare på bästa gatan"

Mer läsning