Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semesterfirare serveras Sundsvalls historia

/

Parken Vängåvan var verkligen en gåva och vid den startar årets stadsvandringar. Promenaden avslutas vid anrika Knaust hotell.
— Man kan inte bara bada och handla när man är här. Det är viktigt att få med sig lite kunskap också, säger Kerstin Okeijn Öhnedal från Stockholm.

Annons
Enligt museipersonalen är en vandring i Stenstaden bästa sättet att lära sig mer om Sundsvalls historik. I tisdags deltog den sedan 13 år pensionerade kontraktsprosten Gösta Öhnedal i stadsvandringen.
Gamla präster brukar flytta till Uppsala när de går i pension, men jag blir kvar här. Sundsvall är en fin stad och det är nära till Holm, där jag bodde tidigare, säger han.
Med sig hade Gösta Öhnedal de tre barnbarnen Veronika, Joakim och Anton, och deras mamma Kerstin Okeijn Öhnedal.
Jag gick på en stadsvandring för 25 år sedan. Nu är vi mest här för barnens skull. Det är kul om de kan lära sig lite om stadens historia, säger Kerstin.
Vandringen startar i Vängåvan. Ett 15-tal personer ansluter sig, varav en handfull är Sundsvallsbor. Liksom många andra sörjer Mona Bornecranz på muséet de kapade lönnarna och även de bereds lite utrymme under föredraget. Hon förklarar att de kapats för att klykorna inte längre höll och försäkrar att det snart kommer att placeras ut nya träd där det nu gapar tomt. Mona Bornecranz berättar också om Sofias Gisbergs fontän från slutet av 1800-talet.
Inspirationen kom från 1500-talets renässans och den bär på många symboler från den tiden.
Högst upp på fontänen står en kvinna. Olika detaljer omkring henne symboliserar de sköna konsterna. Kvinnan bärs upp av en man och ytterligare två damer som bär symboler för hantverk, industri, kunskap och handel.
Efter branden fick det bara byggas hus av sten i Sundsvalls centralaste del.
Staden blev lite av en borgerlig dröm och man drog sig inte för att skryta, säger Mona Bornecranz och för med sig gruppen mot de tegelfastigheter som utgör gallerian 1891.
Men även om många fastigheter är rikligt smyckade med, tinnar, torn, skulpturer och målningar så ter sig Sundsvall litet för Stockholmstjejen Veronika Öhnedal.
Det är ju nästan bara en gata med affärer, men det är skönt att vara här. Det är inte så mycket folk, säger hon.

Mer läsning

Annons