Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simning i öppet vatten – en idrott som växer lavinartat: "Otroligt häftig naturupplevelse"

De är allt från gamla elitsimmare till motionärer. Några tränar för triathlon och några gör det för naturupplevelsen. Simning i öppet vatten är en sport som växer.

Annons

TV-klippet: Se när gruppen simmar i Ljungan. "Vad det går undan!"

Det är förväntan och spänning i luften när simmarna byter om till våtdräkt. Simturen är 4 kilometer och går nedströms Ljungan från Allsta fiskecamp till vattenverket i Nolby.

Några har simmat sträckan förr. För andra är det första gången. Det går nästan att simma hela sträckan förutom en kort bit genom Nolbyströmmen som de får gå förbi. För några är det första gången i strömmande vatten.

Initiativtagare till simträningen är Stefan Andersson och det är en skara simmare med olika bakgrund och mål som slutit upp.

– Simning i öppet vatten är en sport som växer lavinartat. I somras fanns det 40-50 tävlingar att välja på bara i Sverige förutom swimrun och triathlon, säger han.

Simning betraktas som skonsamt för kroppen men det är nästan ett måste att utövaren ska kunna crawla. En skön och funktionell våtdräkt är viktigt som sitter bra och som inte läcker in vatten. Vattentemperaturen bör ligga runt 15 grader för att det ska vara behagligt. Simning medströms beskrivs som extra roligt för man inte behöver ta i så mycket.

– Det är en otroligt häftig naturupplevelse och en frihet att få komma upp ur poolen efter vintern och uppleva andra miljöer. Vi njuter hela tiden. Både före, under och efter simturen, säger Stefan Andersson.

De brukar simma i Dövikssjön och Sidsjön på våren. På sommaren går det att simma i havet och Indalsälvens utlopp vid deltat.

– En del har simmat i Selångersån också.

Navigeringen på öppet vatten kan vara lite trixigt. Vågor och strömmar kan göra det svårt att hålla rätt kurs. Söndagens simtur på Ljungan bjöd dock inte på några större svårigheter att hitta till slutmålet.

– Här är det lätt bara man väljer rätt riktning. Medströms. Det går inte att simma vilse.

Stefan Andersson hjälper Tommie Nilsson med våtdräkten innan gänget ger sig av. Simturen gick från Allsta fiskecamp 4 kilometer nedströms mot Nolby.

Stafan Andersson simning i öppet vatten Viforsen

Stefan Andersson tycker att Ljungan bjuder på en häftig naturupplevelse.

Minna Bäckman är redo för simturen.

Mer läsning