Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista kapitlet för studentbokhandeln

Inte bara bussrabatterna försvinner för Sundsvalls studenter. Deras egen bokhandel läggs troligen ner vid årsskiftet. Nätbokköp och färre campusstudenter gör att ekonomin går för dåligt.

Annons
Bokhandeln Litteraturum har funnits i åtskilliga år.
Den ägs och drivs av studentkåren och har som mål att sälja kurslitteratur billigt och i god tid innan undervisningen börjar. Ingen student ska behöva gå till kursen utan att ha fått sina böcker, och butiken har inget vinstsyfte - kostnaden för personal är den enda som läggs på inköpspriset.
Ändå går det inte runt. En orsak är att allt fler köper sina böcker via nätet.
Många kursböcker, särskilt de tjocka, läser man numera på engelska och de är dyra. Ju dyrare böckerna blir, desto mer tid lägger studenter på att hitta alternativ. Studenter är en priskänslig grupp, säger Johan Akerö, vice ordförande för Sundsvalls Studentkår.
En annan orsak är att distansstudier blir allt populärare och färre studenter läser på campus. De som inte bor i Sundsvall köper förstås sina böcker någon annanstans.
Litteraturums personal är redan uppsagd. Men om det under hösten dyker upp något sätt att rädda bokhandeln, som till exempel initiativ från universitetet, kommunen eller en större bokhandel som vill ha en filial, är studentkåren öppen för alla idéer.
Personalen gör ett jättebra jobb och har verkligen gjort allt för att hjälpa till. Vi ska göra ett sista försök att ändra på uppgifter och öppettider och se om vi kan optimera driften, säger Johan Akerö.

Mer läsning

Annons