Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista striden för ortopedin och rehab – i dag samlas landstingsfullmäktige

Striden om akuta ortopediska operationer i Sollefteå och rehabmedicin i Härnösand går in i sista ronden. I dag samlas landstingsfullmäktige för avgörandet – som troligen inte sker förrän i morgon, torsdag.

Annons

Besluten om ortopedi och rehab flyttas preliminärt till andra dagen av tvådagarsmötet i Härnösand på begäran från två partier.

Fullmäktige ska nu klubba de återremitterade ärendena om ortopedin i Sollefteå och  rehabmedicin i Härnösand.

– Inget är hugget i sten. Men allt pekar nu på att det blir torsdag. Det var ett önskemål från Centerpartiet och Liberalerna. Inget annat parti hade något att invända. Därför gjorde vi så, förklarar Hans Stenberg (S), fullmäktiges ordförande.

Läs mer: Rehab hoppas på politiskt civilkurage: "Vi ger inte upp"

I april skickades båda frågorna på återremiss av en minoritet som exakt var en tredjedel av rösterna som behövdes.

Nu återkommer förslagen oförändrade. Sollefteå får en ny enhet enbart för planerade ortopediska operationer medan akuta operationer flyttas till Örnsköldsvik. Den rehabiliteringsmedicinska verksamheten i Härnösand flyttas till sjukhuset i Sundsvall, avdelning 26B.

Läs mer: Majoritet i styrelsen: Ortopedin i Sollefteå och rehab i Härnösand flyttas

Hans Stenberg är rätt säker på utgången.

– Det är fullmäktige som bestämmer. Men om man tittar på röstningen förra gången var det ju två tredjedels majoritet som ville gå till beslut direkt. Och nu ska frågorna avgöras. Den här gången kan det varken bli bordläggning eller återremiss, säger han.

In i det sista bombarderas landstinget och politikerna med protestmejl och öppna brev inför besluten.

Läs mer: Oppositionen vinnare i fullmäktige – beslut om ortopedi och rehab skjuts upp

Det kan noteras att i april ville sju Härnösandspolitiker gå direkt till beslut att stänga rehab i Härnösand: Monica Fällström (S), Mats Högberg (S), Torgny Jarl (S), Andreas Sjölander (S), Elisabet Strömqvist (S), Myriam Estrella-Näslund (MP) och Sven-Ingemar Vernersson (SD) röstade så.

Fyra Härnösandspolitiker var med och drev igenom återremissen: Kristoffer Bodin (M), Sigge Tjärnlund (M), Jonny Lundin (C) och Lars-Gunnar Hultin (V).

I Sollefteålägret ställdes ortopedifrågan mera tydligt på spets. Linnea Stenklyft (S) och Åsa Sjödén (S) gick emot partilinjen i landstingsstyrelsen och lämnade sedan sina platser.

Ytterligare ett stridsäpple i fullmäktige blir regelboken för vårdval i primärvården. Oppositionen kritiserar bland annat regler för asylsökande, familjecentraler oavsett driftform och krav på kollektivavtal.

Läs mer: Dyrare sjukresor och sämre högkostnadsskydd

Som vi berättat tidigare klubbas också ny taxa för sjukresor och högkostnadsskydd. Egenavgiften för egen bil och taxi höjs till 100 kronor. Högkostnadsskyddet för sjukresor höjs till 1600 kronor.

Om förslagen går igenom gäller ändringarna redan från 1 juli.

Här är landstingets kris – på 60 sekunder

Mer läsning

Annons