Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju platser i Sundsvall kan få nya skolor – prislapp på en halv miljard: "Det är en jättesatsning"

Förslaget är att flera av de gamla skolorna utanför centrum ska ersättas med en ny typ av modellskola. Sju skolor ska utredas och totala prislappen beräknas till drygt 500 miljoner. "Det är en jättesatsning som vi vill genomföra", säger João Pinheiro (S).

Annons

Läs mer: Kommunen ändrar sig om Ankarsviks skola – öppnar till hösten igen

Under våren fick Ankarsviks skola stängas på grund av stora brister i inomhusmiljön, bland annat hittades hussvamp i byggnadens grund och trossbotten. Även på Lucksta skola har det varit problem med skolmiljön.

Men problem med slitna skolor finns på betydligt fler platser än så.

Nu presenterar den politiska majoriteten sin lösning och den riktar in sig på skolor utanför centrum.

På barn- och utbildnin

Ankarsviks skola kan ersättas med en ny typ av modellskola som kommunen nu ska utreda.

gsnämndens möte i augusti får tjänstemännen i uppdrag av politikerna att utreda en ny typ av skolsatsning. Den innebär att en speciell modellskola skapas för ett elevantal mellan 100 och 200 elever från förskoleklass till årskurs sex.

Läs mer: Framtiden för Ankarsviks skola oviss – kan tvingas stänga helt

Tanken är sedan att ge en entreprenör uppdraget att ta fram och bygga upp samma modellskola på flera platser. En skola där byggnaderna ser likadana ut och eleverna delas in på ett liknande sätt oavsett plats.

– Annars skulle vi behöva göra en projektering istället för varje objekt i sig. Byggbranschen är ansträngd och genom att skapa en paketlösning på flera skolor tror vi att det kan locka fler att lägga anbud, säger João Pinheiro (S), barn - och utbildningsnämndens ordförande.

När skulle de här skolorna kunna byggas?

– Inom fyra-fem år borde allt kunna stå klart. Vi hoppas kunna genomföra minst en ny skola under den här mandatperioden.

På Gångvikens skola kan det bli aktuellt med en ny modellskola.

Totalt ska sju skolor utredas i det här läget, bland annat Ankarsvik, Allsta, Lucksta och Gångviken.

– De är alla exempel där det finns ett underlag av barn och där vi har bestämt att vi ska ha verksamhet. Men alla de här skolorna behöver åtgärdas och på det här sättet skulle vi kunna lösa det, säger Pinheiro.

Hur mycket räknar ni med att varje skola kommer att kosta?

– Vi tror att de kommer att kosta mellan 70 och 80 miljoner kronor att bygga. Det innebär att det handlar om en investeringar på drygt 500 miljoner som vi vill genomföra. Så det är en stor satsning. Dessutom kan vi behålla den viktiga närheten till skolan för barn i de yngre åldrarna.

João Pinheiro är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

På varje plats ska förskola och skola finnas i gemensamma lokaler vilket möjliggör samutnyttjande av resurser.

– Att kunna ha förskola och skola i samma byggnad skulle göra det till en praktisk och kostnadseffektiv lösning. Samtidigt så blir det en verksamhetsmässig utmaning som vi nu får utreda, säger Johan Borggren, lokalstrateg på barn- och utbildningsförvaltningen.

Efter årsskiftet är förhoppningen att tjänstemännen ska vara färdiga med sitt underlag och politikerna ska kunna ta ett beslut.

– Det beror på hur snabbt vi kan få fram underlagen för att kunna fatta ett beslut. Det här är viktiga frågor som vi vill hitta en lösning på, säger Pinheiro.

■ ■ För mer nyheter från Medelpad varje dag – följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning