Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhusbygget stoppat - patienter flyttades

Åter döende patienter i bullret
De senaste dagarna har bullret på Sundsvalls sjukhus varit värre än någonsin.
I går beslutade sjukhusledningen att stoppa byggarbetet helt. Ett 30-tal patienter, många svårt sjuka, flyttades från bullret.

Annons
Sängarna rullar en och en från korridoren på avdelning 23 B till en tillfällig vårdplats på infektionskliniken i ena änden av sjukhuset.
De flesta patienter är sängliggande, några kan gå själva.
Ella Gustavsson tar uppståndelsen med ro. Hon är hela 101 år och drabbades av hjärtsvikt på besök från Sollentuna.
Det blev ett snöpligt slut på det här, säger hon och åker i väg i sin säng följd av dottern Yvonne Sjögren.
Andra patienter är allvarligt sjuka. Några så dåliga att de är nära slutet.
Så var det i ett fall i fredags när den senaste etappen av sjukhusbygget satte igång. Bilningen av betong åstadkom enligt samstämmiga uppgifter ett fasansfullt ljud, värre än i tidigare etapper.
Arbetet stoppades av byggledningen vid lunchtid på fredagen, men satte åter igång i går morse.
Då brast tålamodet hos avdelningschefen Birgitta Liljenström.
Vi har ytterligare två patienter som hastigt blivit sämre. Deras sista stund får inte vara fylld av ett fruktansvärt buller, säger hon.
Larmet gick till projektledningen som kom, lyssnade, och stoppade bygget. Under måndagen pågick möten för att hitta alternativa platser för mer än 30 patienter från två avdelningar som måste evakueras.
På eftermiddagen och kvällen rullade sängarna.
Patienterna på avdelning 23 B flyttades dels till reservplatser vid infektionskliniken, bland annat ett dagrum, dels till kvinnokliniken som just i går råkade ha utrymme över.
Också patienter på avdelning 24 B, fick flytta.
Det nya bullret verkar ha kommit som en total överraskning för alla inblandade. Det handlar som i tidigare etappper om att bila bort några centimeter från golvet i blivande duschrum för att åstadkomma lutning, Nu på våning fem i mitten av sjukhusbyggnaden. Tidigare etapper har gällt våning två för vårdhotellet och våning sex och sju för ombyggda avdelningar.
Men arbetet på våning fem slog alla rekord.
Jag hade ingen aning om att det skulle åstadkomma ett sådan formidabelt buller, säger Staffan Magnusson, chef för medicinkliniken.
Birgitta Liljenström tycker att hon borde sagt ifrån tidigare.
Vi har försökt stå ut eftersom vi vet att det här måste göras. Vi kunde inte veta att det skulle bli så svårt, säger hon.
Sjukhusdirektör Rolf Forsström säger att han inte anat att bilningen skulle fortplanta sig så mycket i sjukhusets betongstomme.
Nu väntar tre dagars arbete, därefter kan patienterna på avdelning 23 B flytta tillbaka.

Mer läsning

Annons