Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuset testar bättre helgschema

/
  • Landstinget Västernorrland ska testa bättre helgscheman för att lättare kunna rekrytera och behålla sjukvårdspersonal.

Landstinget Västernorrland ska testa att låta vårdpersonal på vissa avdelningar på sjukhusen i länet jobba två av fem helger i stället för varannan.
Vårdförbundet tycker att det är ett viktigt steg i rätt riktning.

Annons

Tjänstgöring varannan helg har av både facket och vårdpersonalen under flera år lyfts fram som ett grundläggande problem som bidrar till att landstinget tappar anställda.

– Vi pratar om att testa med utökad grundbemanning i projektform för att kunna erbjuda en glesare helgtjänstgöring. Över hela Sverige upplever många i vår personal att det är tungt att jobba varannan helg, säger Karin Rapp, vårdområdesdirektör opererande i Landstinget Västernorrland.

Hon tror att den här åtgärden kan göra det lättare både att rekrytera samt att behålla befintlig personal.

– Vi börjar med några vårdavdelningar som får testa det här. Vi måste visa att det här är ett bra sätt att jobba på. På det här sättet borde man också kunna minska dyr övertid, eftersom man lättare borde kunna klara kortare vakanser när man är fler, säger Karin Rapp.

Hon vill inte gå in på vilka avdelningar som den ökade grundbemanningen ska prövas på.

– Vi räknar med att testa på några avdelningar i Sundsvall, samt någon avdelning i Sollefteå och likaså i Örnsköldsvik, säger Rapp.

Projektet ska löpa under ett år och drar igång efter sommaren.

Varför inför ni inte det här direkt för alla när ni vet att det är vad personalen vill ha?

– Det handlar om vilka ekonomiska möjligheter som vi har. Vi måste också visa för våra uppdragsgivare, det vill säga politikerna, att det här är rätt sätt att jobba och då måste vi göra det i projektform och följa kostnadsutvecklingen, säger Karin Rapp.

Projektet handlar även mycket om kompetensväxling där undersköterskor ska kunna avlasta sjuksköterskor.

På Vårdförbundet hade man gärna sett att projektet gällde alla medlemmar.

– Våra medlemmar tycker inte det är acceptabelt att jobba varannan helg, utan minimum är två helger av fem. Helst hade man nog jobbat var tredje helg, säger Maria Bäckman, ordförande för Vårdförbundet i Västernorrland.

Hon tror att kardiologen kommer vara en av de avdelningar där det nya schemat ska provas.

Är ni missnöjda att det inte införs på bred front?

– Nej, vi är naturligtvis glada att det överhuvud taget händer något positivt, men det behövs mer för det här räcker inte, säger Maria Bäckman.

Mer läsning

Annons