Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skateparken får åldersgräns

/
  • Oskar Nilsson har tröttnat på situationen i skateparken.
  • Oskar Nilsson har tröttnat på situationen i skateparken.
  • Nils Tjärnström och Oskar Nilsson hoppas att åldergränsen kan bidra till en bättre situation i parken.
  • Parken byggdes för skateboard och BMX - trots det får de knappt plats i parken.
  • Stora delar av parken tas upp av kickbikeåkare.

Olycksrisken i skateparken är stor när kickbikeåkare och skateboardåkare blandas.
Nu tar kommunen till krafttag för att lösa problemet.

Annons

Skateparken vid Selångersån byggdes för de som åker skateboard eller BMX. Men under det knappa året som gått sen parken invigdes har många unga kickbikeåkare dragits till parken.

– Det är många sex-sjuåringar som åker runt med sina kickbikear och då blir det svårt för skateboardåkarna att få plats, säger Anders Hagman på Kultur och fritidsnämnden.

För att få plats gäller det att vara i parken antingen väldigt tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Några åkare har tröttnat på situationen och undviker parken.

– Vi drar oss för att sticka hit när vi vet att det är helt fullt av kickbikeåkare. Då åker jag hellre i en trapp eller något. Det är ju tråkigt att det ska behöva vara så, säger Oskar Nilsson och kompisen Nils Tjärnström håller med.

Att olycksrisken även ökar kraftigt när så små barn blandas med elitsatsande skateboardåkare är också ett problem som kommunen har brottats med.

– Risken är väldigt stor och jag är orolig för att det kommer ske en olycka snart. Skateparken har blivit en lekplats, i stället för den idrottsplats det egentligen är, säger Anders Hagman.

För att komma tillrätta med problemet och öka säkerheten införs nu en åldergräns på skateparken.

– Vi sätter en gräns vid åtta år, då barnen är lite större och förhoppningsvis även har lärt sig lite körvett, säger han.

Åldersgränsen börjar gälla ungefär vid säsongsstarten den 15 maj. Det är även tänkt att två åkvärdar ska finnas på plats under sommaren, för att bland annat se till att ordningen hålls och att inga underåriga är där och åker.

– Det känns skönt att de försöker hitta en lösning. Det är bara att hoppas att det hjälper. Men sen tycker jag att det borde sitta uppe regler också, det saknar jag, säger Nils Tjärnström.

Mer läsning