Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatterazzia mot bärbranschen

/

Sundsvallsföretagare anhållen för skattebrott En skuldtyngd Sundsvallsföretagare och hans sambo sitter anhållna misstänkta för skatte- och bokföringsbrott. Detta efter en skatterazzia i Stockholm, Sundsvall och Norrlands inland i går. – Det här är resultatet av skatteverkets projekt för granskning av bärbranschen, säger åklagaren.

Annons
I går morse slog skatteverkets skattebrottsutredare till mot flera adresser i en samordnad operation. Assisterad av polis gick man in för att söka bevis i Stockholm, en mindre ort i Norrland samt i en lägenhet i en Sundsvallsförort.
En 39-årig Sundsvallsföretagare och hans 38-åriga sambo togs med till förhör, och anhölls senare för bokföringsbrott och skattebrott.
I Stockholm anhölls en 30-årig man, misstänkt för medhjälp till dessa brott.
Enligt vad ST erfar ska brottsligheten kretsa kring intäkter och redovisning från bärplockning eller förädling och handel med bär i trakterna av Fredrika, Västerbotten. En verksamhet som ska ha bedrivits med hjälp av bärplockare från Thailand.
Brottsmisstankarna antyder att brotten ska ha begåtts inom ramen för bokföringspliktig näringsverksamhet, men varken mannen eller kvinnan är officiellt registrerade i något bärföretag.
Utredningen leds av kammaråklagare Åke Hansson på internationella åklagarkammaren, vilket betyder att man inte utesluter att brottsutredningen kan svälla till utlandet. Men några detaljer om fallet ville Åke Hansson i går inte offentliggöra. Det återstår flera personer att förhöra, och ytterligare frihetsberövanden kan inte uteslutas.
Det är fortfarande folk på fri fot som vi inte fått tag på, säger Åke Hansson som förklaring till sin tystlåtenhet runt bär-razzian.
Hansson förklarar att skattebrottsenheten i Umeå sedan en tid tillbaka specialgranskar bärbranschen, och att tillslaget är ett av resultaten så här långt.
Den 39-årige företagaren drev tidigare ett mycket lönsamt företag i Sundsvall. Men sedan han själv plockat ut miljonbelopp direkt ur kassanpengar som han sedan spelade bort på kasinot tvingades han begära sitt företag i konkurs i fjol.
I den delen pågår sedan länge en polisutredning mot 39-åringen, gällande trolöshet mot huvudman.
Hans spelande har försatt honom i en svår ekonomisk sits. Han har personligen skatteskulder på nära 1,7 miljoner kronor. Hans tidigare så blomstrande företag har skatteskulder på 1,5 miljoner kronor.Mer läsning

Annons