Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsarbetarna från Kambodja glada – men pengarna räcker inte: "Många fick stora skulder"

Många av de kambodjanska skogsarbetarna som fick åka från Sundsvall utan lön sitter nu i en ekonomisk knipa. Nu har de fått rätt i en tvist och får ut sin lönegaranti från staten, men det täcker inte skulderna säger de när ST kontaktar dem.

Annons

Läs också: Lurade skogsarbetare från Kambodja fick rätt efter två års kamp

Det var 2014 som kambodjanerna fick löften om att kunna tjäna upp emot 20 000 kronor i månaden om de åkte till Sverige och jobbade för skogsföretaget Botnia Skog för att sätta plant. Botnia skog hade fått uppdraget av Holmen skog.

– En del fick låna av företaget för biljetten. Pengar som skulle dras från lönen. Men många tog högräntelån för att ha råd med flygbiljett, visum och andra papper för att kunna åka, säger Sareit Oem, en av de kambodjanska skogsarbetarna.

Men efter att i sex månader ha bott i enkla förhållanden, bland annat där de legat på madrasser på golvet i ett stall, så fick de åka hem utan lön. Botnia skog hade gått i konkurs.

– Vi sov på golvet i stall, bakom galler. Vi hade inget kök och det var dragit och kallt, säger Sareit Oem.

Läs också: Se de utnyttjade skogsarbetarnas egna bilder: "Vi sov under vidriga förhållanden"

Skogsarbetarna säger att de frös när de sov på golvet i hästboxarna.

Men när de kom hem fick de hjälp av en människorättsadvokat i Kambodja att kontakta facket och en advokat i Sverige och fick då reda på att de skulle få ut statlig lönegaranti.

– Många fick tillbaka hoppet, de satt där med stora skulder och tänkte att det kanske skulle ordna sig ändå, säger Sareit Oem.

Precis innan pengarna skulle betalas ut så blev arbetarna inkallade till ett advokatkontor i Kambodja och ett papper på svenska lades framför dem. När de ville veta vad som stod så sa advokaten att det var papper på att de skulle få sina pengar. Att de bara skulle få sin lön om de skrev på. Många vägrade men elva personer skrev på av rädsla att inte få sin lön.

I själva verket var det skuldebrev de skrev under. Botnia skog hävdade att kambodjanerna var skyldiga för mat de ätit när de var i Sverige. Själv säger kambodjanerna att de tvingades låna småsummor av arbetsgivaren till nudlar och enklare mat när de var hungriga, eftersom de inte fått någon lön på fem månader.

Skogsarbetarna satte plant åt Holmen skog, via underentreprenören Botnia skog.

Men det var inte det konkursade företaget som krävde skogsarbetarna på lönegarantipengarna som de först trott. Det var företagarens fru som hävdade att hon lånat ut pengarna privat och att hon nu ville ha igen dem. Summorna hon begärde hamnade nära vad arbetarna skulle få ut i lönegaranti. Mellan 15 000 och 40 000 kronor.

För att lönegarantipengarna inte skulle betalas ut till företagarens fru krävdes att arbetarna skriftligt opponerade sig mot skulden. Ingen av dem kunde svenska och ett fåtal kunde lite engelska.

– Vi som inte skrev under fick ut våra pengar ändå, men de andra har fått vänta. Därför har deras skulder stigit. De måste jobba jämt för att betala skulderna och hade inte tid att strida om det här. Men vi fick hjälp av en advokat här som kontaktade en advokat och facket i Sverige, vi är tacksamma för att de hjälpt oss, säger Sareit Oem.

Via en svensk advokat kunde pengarna frysas inne i väntan på rättsprocessen. En rättsprocess som kambodjanerna vann. Kammarrätten konstaterade att de hade utnyttjats grovt av företaget Botnia skog. Lönegarantipengarna kunde slutligen betalas ut också till de kambodjaner som skrivit under pappret.

– Vi är tacksamma och vi ser att Sverige inte är något ont land. Vi har inget emot Sverige. Men när jag tänker på det som hänt så blir jag arg. Jag är arg för att vi behandlades som slavar medan de går fria, säger Sareit Oem.

Sareit Oem var en av arbetarna som jobbade i skogarna kring Sundsvall och Hassela.

Mer läsning