Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan i Sundsvall får svidande kritik

/
  • Pontus Backström, Anita Olsson och Tomas Ärlebrant, samtliga Lärarnas Riksförbund, presenterade i dag en rapport om tillståndet för skolan i Sundsvall.

I dag presenterade Lärarnas Riksförbund en ny undersökning om skolan i Sundsvall.
Kommunen får svidande kritik.

Annons

Det handlar om löner långt under riksgenomsnittet, dålig eller otillräcklig fortbildning. Sju av tio lärare i Sundsvall som deltagit i undersökningen menar att Sundsvalls kommun inte uppfyller kravet att erbjuda alla elever en likvärdig utbildning.

Undersökningen visar att Sundsvallslärarna är missnöjda med sin arbetssituation - bilden är närmast nattsvart.

Tomas Ärlebrant, ordförande för Lärarnas Riksförbund säger till Dagbladet:

– Denna rapport visar tydligt bristen på förtroende som finns för skolverksamheten hos Sundsvalls lärare. Det framkommer tydligt när nästan nio av tio lärare anser att staten borde ta över huvudansvaret för skolan.

Lönebiten är ett annat område där kommunen inte får förtroende från lärarna. En jämförelse av grundskolelärarnas medellöner visar enligt undersökningen att en lärare i Sundsvall tjänar 450 kronor mindre i månaden

Hur kan det komma sig?

– Kommunen satsade 15 miljoner kronor under tre år till just lärarlöner, men sedan slog de sig till ro vilket har fått som resultat av vi halkat efter jämfört med rikssnittet, förklarar Anita Olsson, Lärarnas Riksförbund i Sundsvall.

Sundsvallslärarna anser också, allt enligt undersökningen, att kommunen måste skapa bättre förutsättningar för att de ska klara sitt uppdrag. Undervisningstiden har ökat för lärare i både grund - och gymnasieskolan samtidigt som andra arbetsuppgifter tar allt längre tid.

– Det leder till en ohållbar arbetssituation för lärarna. Vi behöver mer tid till för - och efterarbete och vidareutvecklingen av undervisningen.

Undersökningen ger en svart bild av skolan i Sundsvall. Detta samtidigt som vi ligger illa till i internationella mätningar (PISA) Hur ska den bilden kunna förändras?

– När det gäller Sundsvall skulle ett ökat förtroende för lärarna och den politiska ledningen ge positiva effekter, menar Tomas Ärlebrant.

Mer läsning

Annons