Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyskrapan på Stora torget ska till Almedalen

Sundsvalls kommun skickar 16 personer till Almedalsveckan på Gotland i år. 60 möten är inbokade och redan i morgon presenteras ön för Sundsvalls senaste snackis – skyskrapan på Stora torget.

Annons

– Almedalen är en del i ett strategiskt arbete för att lyfta regionen, säger Tina Stjernberg, kommunikationsstrateg på Sundsvalls kommun.

På plats i Almedalen kommer 16 representanter från kommunen vara, bland andra Peder Björk och Bodil Hansson, ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Fokusområden för årets medverkan för kommunen blir integration, kompetensförsörjning, miljöanpassning, bostäder och investeringar. Fokusområdena är tagna direkt ur kommunens mål för 2021.

– Vi har redan bokat in 60 unika möten med olika företag och aktörer som vi hoppas kan resultera i nya samarbeten, säger Tina Stjernberg.

Läs också: Kulturen blir politik i Almedalen

Förra årets medverkan i Almedalen kan man se resultat av redan nu, berättar Tina Stjernberg.

– Det var i Almedalen som vi först började diskutera de nya husen vid Norra kajen, och se nu, nu håller de på att byggas, säger hon.

Det är tredje året som Sundsvalls kommun deltar och Tina Stjernberg tror att det blir fler. Genom att arbeta mot tydliga uppsatta mål hoppas hon också att de kan nå resultat.

– Vi ser tydligt hur vi börjat prata mer med varandra efter evenemang som dessa, och med bra samarbeten kommer resultat, säger hon.

Läs också: Första kungliga besöket i Almedalen

Kommunen är med och anordnar, samt medverkar på, flera seminarier under veckan. Ett av dem handlar om Nicklas Nybergs och Gerts Wingårdhs planer på en 110 meter hög skyskrapa på Stora torget i Sundsvall.

På seminariet deltar ordförande och vice ordförande för kommunstyrelsen för att föra fram sina tankar om det eventuella projektet.

Kommunen deltar också på ett seminarium där den nya Ostkustbanans samhällsekonomiska effekter diskuteras. Landstinget Västernorrland och region Gävleborg är arrangörer och på plats finns förutom representanter från Nya Ostkustbanan samt HG Wessberg, en av två förhandlare i den pågående Sverigeförhandlingen och tidigare statssekreterare.

– Det känns speciellt roligt, han är bara i Sverige i 24 timmar, och en av dem spenderar han med oss, säger Tina Stjernberg.

Läs också: Utredning stödjer dubbelspår – ger största godsökningen i hela landet

Delegationen från Sundsvall reser till Gotland med direktflyg. När det gäller boendet så har kommunen hyrt två lägenheter som kostar 1 500 kronor per natt.

Tina Stjernberg

Så gör länets andra kommuner:

Sollefteå kommun

Finns inte på plats i Almedalen.

Kramfors kommun

Kommunen finns inte på plats i Almedalen.

Tidigare erfarenheter från Almedalen: 2014 var kostenheten i Almedalen och lagade mat och fick beskriva hur kommunen arbetar. Några veckor senare kom Kommunals ordförande till ett av kommunens kök för att se arbetet på plats. ”Det här skapade ett ökat intresse för mat och att två personer nu är nominerade till White guide som "Årets stjärna" och "Årets gastronomiska rektor" 2016”, säger Maria Hedman, kommunsekreterare.

Örnsköldsviks kommun

Så många personer åker: Nio tjänstemän och Rodrets sex bolagschefer.

Så mycket kostar det: Flyg 24 414 kronor och reseersättning för bilresor för två personer tillkommer. Boende 36 500 kronor. För Rodrets del: flyg 20 600 kronor och boende 17 202 kronor.

Det ska man göra på plats: Hålla sig à jour med aktuell politik och samhällsförändringar samt kompetensutveckla sig. Var och en i respektive grupp har ett schema för seminarier och aktiviteter utifrån sitt verksamhetsområde och VD:arna utifrån sina branscher. Varje dag avslutas med gemensam reflektion om seminarierna.

Tidigare erfarenheter från Almedalen: Kommundirektören deltog i fjol. Han besökte bland annat Delegationen för unga till arbete och såg tidigt en möjlighet att vara på projektet kring ungdomsarbetslöshet som man sedan blev väldigt aktiva i.

Härnösands kommun

Så många personer åker: Två politiker och fyra tjänstemän.

Så mycket kostar det: 30 000 kronor för resor och logi, tillkommer gör resorna för politikerna.

Det ska man göra på plats: Kommunen kommer att ha en mindre egen kvällsaktivitet för max 25 gäster (budget 10 000 kronor). Fred Nilsson ska medverka i en aktivitet med Ostkustbanan.

Kommentar: ”Vi ser Almedalen främst som en plats för att hitta inspiration, idéer och tankar för kommunens utvecklingsarbete”, säger tillväxtchef Uno Jonsson.

Timrå kommun

Så många personer åker: Två tjänstemän.

Så mycket kostar det: 18 590 kronor som avser resa, transporter och boende för två personer 4-6 juli.

Det ska man göra på plats: Delta i seminarier där man ser en koppling till arbetet med näringslivsutveckling.

Ånge kommun

Finns inte på plats i Almedalen.

Almedalsveckan drar i år igång den 3 juli.

De åker till Almedalen för Sundsvalls kommuns räkning:

Politiker

Peder Björk (S) ordförande i kommunstyrelsen

Bodil Hansson (S) vice ordförande i kommunstyrelsen

Kjell Bergkvist (C) orförande i miljönämnden

Sophia Beyer (S) politisk samordnare (partiet står för kostnaderna)

Christina Nordenö (S), ledamot i förvaltningen för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration

Habib Effati (M), ledamot i förvaltningen för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration

Caroline Sundström, (S) ledamot i förvaltningen för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration

Faten Nilsson, (L) ledamot i förvaltningen för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration

Christiane Rüdiger (V) ordförande i förvaltningen för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration

Tjänstemän

Stefan Söderlund, kommundirektör

Martin Södergårds, infrastrukturstrateg

Saleh Diravi, förvaltningen för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration

Anneli Wikner, stadsbyggnadsdirektör

Petter Ekman, affärsområdeschef näringsliv, Näringslivsbolaget

Hans-Åke Oxelhöjd, fastighetsstrateg

Tina Stjernberg, kommunikationsstrateg och koordinator för Almedalsveckan

I Almedalen presenterar Niklas Nyberg förslag för nytt bostadhus vid stora Torget i Sundsvall, ritat av arkitekten Gert Wingårdh.

Mer läsning