Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktträff i Njurunda

/
  • —Vi är hungriga i den här släkten säger Bert Nauchman. Något som noterades när det var dags för smörgåsbordet.
  • Äldst i släkten Nauchman är Stig Nauchman, 69 år, och Sven Andersson, 74 år.
  • Yngsta tillskottet i släkten är Michelle Lindgren som är 2 år.
  • Jan Andersson spelar gitarr, Ines och Michelle Nauchman sjunger Imse Vimse Spindel så det knakar i timmerväggarna på hembygdsgården.
  • Lena Lundqvist från Njurunda har varit med att anordna släkten Nauchmans tjugonde familjefest. Den avnjöts på Njurunda Hembygdsgård på Klockarberget.
  • När släkten Nauchmans träffas blir det mycket sång och musik.

Annons
I går var det stor släktträff på Hembygdsgården i Njurunda.
30 stycken ur familjen Nauchman var samlade.
Det är 20 år i rad man haft en årlig träff. I går höll man till på Njurunda Hembygdsgård på Klockarberget .
Det är svårt att samla alla för de är spridda land och rike runt. Men skulle det lyckas så blev säkert över 50 personer, säger Anki Nauchman från Sundsvall.
Träffen började med en frågeslinga runt hembygdsgården. Sedan väntade ett dignande prisbord som man tiggt av olika handlare.
Frågeslinga. har vi lagt in för att vi ska få röra på oss. Det är lätt att bli stillasittande och prata minnen, säger Anki.
Vart namnet Nauchman kommer ifrån var det ingen i släkten som visste. Den släktforskning som bedrivits hamnade i Norge på 1810-talet.
Det var en kvinna som emigrerade till Norge. Där träffade hon en man som hon gifte sig med. Paret tog hennes flicknamn. Till slut hamnade de i Göteborgstrakten, säger Anki Nauchman.
Det finns två grenar av släkten, en hamnade i Göteborg och den andra upp mot Sundsvallstrakten.
Frågeslingan var löst och inomhus väntade ett smörgåsbord med cider och pilsner.
Vi är en hungrig släkt, det har alltid varit mycket och god mat på våra bord, säger Bert Nauchman, förnärvarande boende i Härnösand.
Vid matborden börjar nu rövarhistorierna att dras. Alla har sina berättelse om händelser och skeenden i släktens historia.
Vad jag kommer ihåg från det pappa berättade för mig var en färjekarl vid namn Nauchman. Det var i början på 1800-talet och han färjade folk över Selångerån ungefär där Sporthallsbadet. Den gubben var min farfarsfar, säger Anki Nauchman.
Sedan matbordet var länsat på sina läckerheter, bland annat en gammal Njurundarätt. Brödpudding. Den består av brödkrutonger, vit sås med tonfisk, dill och ägg i botten.
Det är en \"man tager vad man haver\" rätt. Den kan varieras i det oändliga, den fick jag lära mig av min svärmor när jag flyttade till Njurunda, säger Lena Lundqvist.
Lena berättar om ett fenomen hon ofta går och grunnar på.
Jag har räknat ut att åldersskillnaden mellan min pappa och hans syster är 12 år. Den systern är min faster och det skiljer dussinet år mellan oss. Min yngsta syster är det också 12 år mellan och min dotter och min syrra är det 12 års skillnad. Det är så man inte vill tro det, säger Lena Lundqvist som har räknat på fingrarna.
Familjefesten avslutas med allsång och gitarrspel av Janne Andersson.
Vi älskar att spela och sjunga i den här släkten, säger Bert Nauchman och greppar sånghäftet med säker hand och Taubelåtar börjar fylla lokalen.
Det finns en gata i Tel Aviv i Israel som är döpt till Nauchman Street, hojar Anki Nauchman efter oss när vi lämnar hembygdsgården.

Mer läsning

Annons