Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutgiltiga bedömningen: Varg dödade fåren i Baggböle

Nu är det fastställt vilket rovdjur som dödade sju får i Baggböle i början av veckan.
– Vår slutgiltiga bedömning är att det är varg, säger Gunnar Ledström, rovdjurskonsulent på Länsstyrelsen Västernorrland.

Annons

Sju döda får hittades på en gård i Baggböle i början av veckan. Man misstänkte tidigt att skadorna som lett till fårens död var orsakad av en varg.

– De skador som är dokumenterade tyder på att det är varg, säger Gunnar Ledström, rovdjurskonsulent på Länsstyrelsen Västernorrland.

För att fastställa detta har djuren flåtts och betten har kontrollerats av länsstyrelsen.

Kan det vara en hund som orsakat skadorna?

– Det är en bedömning man får göra, det finns hundar som kan göra liknande bett, men vår slutgiltiga bedömning är att det är varg, säger Ledström.

Behöver Medelpadsborna oroa sig för vargar nu?

– Det kan man inte gå runt och vara rädd för, vargen som gjorde detta kan vara tio till femton mil härifrån nu, säger Ledström och fortsätter:

– Vi har gått ut med att djurägare i Indal, Liden, Timrå och Härnösand ska öka tillsynen för sina djur den närmaste veckan, säger han.

I fjol angreps 421 tamdjur av varg i Sverige, enligt Viltskadecenters statistik för 2014. Det mest utsatta djuret är för vargattacker är får.

"Angrepp på övriga tamdjur är väldigt få och präglas av slumpmässiga variationer", skriver man i rapporten.

Den senaste vargattacken i Medelpad skedde 2009 då 44 får angreps på en gård i Stöde. Ett vargpar som vandrat över länsgränsen låg bakom det som blev Medelpads värsta vargattack någonsin.

Mer läsning