Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små resurser för att utreda övergrepp på barn i Sundsvall: "Personalen arbetar under hård press"

Socialtjänsten i Sundsvall har fått skarp kritik för undermåliga utredningar om sexövergrepp på barn.
Nu försvarar ledningen verksamheten.
– Vi har en tuff arbetssituation, säger chefen Eva Rönnbäck.

Annons

Läs också: Dålig arbetsmiljö i socialtjänsten hotar välfärden

Enligt kritiken mot socialtjänsten ignorerar man, eller misslyckas med, att utreda anmälningar om övergrepp mot barn, till exempel mobbing, misshandel eller sexövergrepp.

I förra veckan började en rättegång i tingsrätten där en man stod åtalad för upprepade barnvåldtäkter. Mannen utreddes av socialtjänsten redan för tre år sedan och socialtjänsten får nu kritik för att man aldrig vidarebefordrade misstankarna om sexövergrepp till polisen.

Läs också: Sundsvallsbo åtalas för våldtäkt mot barn

Organisationen Barns Rättsskydd har också kritiserat verksamheten och påstår att man känner till närmare tio andra utsatta barn i Sundsvall som socialtjänsten totalt har ignorerat.

Läs också: "Socialtjänsten struntar i barn som far illa"

Men nu försvarar verksamhetschefen Eva Rönnbäck personalen.

– Vi har inte ignorerat några anmälningar mot barn. Även om utredningarna avslutas utan åtgärd från oss innebär det inte att övergreppen inte har skett. Men det är polisens sak att utreda. Vårt uppdrag är att se om barnet har det skydd och det stöd som behövs, i första hand av vårdnadshavaren. Om inte får vi vidta åtgärder, på frivillig väg eller via tvång.

Socialtjänsten har samtidigt problem. Man har en akut personalbrist. I dag arbetar 90 – 95 socialsekreterare med barnärenden, men alla tjänster är inte tillsatta. Det är många barn som far illa i Sundsvall och socialtjänsten skulle behöva anställa fler.

– Vi har omkring 15 vakanta tjänster som vi inte lyckats rekrytera till.

Vad gör ni för att ändå hinna med alla barnärenden?

– Vi måste prioritera och det kan bli svåra prioriteringar ibland. Vi har en tuff arbetssituation. Anmälningar och skyddsbedömningar är dock något som alltid prioriteras. Att vi ändå kan hantera situationen beror också på att vi har otroligt erfarna och kompetenta enhetschefer och socialsekreterare.

Bristen på socialsekreterare är inte unik för Sundsvall. Situationen är likadan i många andra delar av landet. I slutänden drabbar det framförallt de utsatta barn man ska värna om.

– Kritiken mot verksamheten på senare tid gör det ju inte heller enklare att jobba med det här. Personalen arbetar under hård press och det gör det ännu svårare att rekrytera unga nyutbildade socionomer för att jobba med barnärenden, säger Eva Rönnbäck.

Läs också: Socialtjänsten gör uppror mot politikerna

Läs också: Hör socialtjänstens rop på hjälp

Mer läsning

Annons