Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smarta gatlampor lyser upp Sundsvall

/
  • En av tre
  • I projektet
  • En av tre
  • En av tre

Gatljus som drivs av sol och vind ska snart lysa upp Sundsvall. Första området som får de nya lamporna är Campus Sundsvall.
– Vi ska utveckla miljövänliga gatljus som ska klara vårt klimat utan anslutning till elnätet, förklarar projektledaren Mikael Gulliksson från Mittuniversitetet.

Annons

Tre blå lyktstolpar utgör grunden för ett utvecklingsprojekt som startade på måndagen. Sedan flera år pågår avancerad forskning på Mittuniversitetet i syfte att hitta nya produkter och tjänster inom fiber-, skogs- och elektronikområdena. Nu har man gått vidare och inlett samarbete med flera andra parter, bland annat Sundsvalls kommun, Servanet och Sundsvalls Energi.

– I dag reste vi de första självförsörjande lyktstolparna som ingår i projektet "Smarta gatljus", berättar projektledaren Mikael Gulliksson på MIUN.

Det är tre stolpar som är köpta i Kina och som kommer att utrustas med olika former av teknik och mätutrustning. Tanken är att forskarna fram till våren 2015 ska hämta i stora mängder datainformation från stolparna för att sedan jobba vidare mot den perfekta autonoma lyktstolpen.

På Mittuniversitetets campusområde är nu tre stolpar monterade, alla med lite olika teknik och utseende.

– Vi har bland annat valt olika vindsnurror för att kunna mäta skillnad. Vår förhoppning är att någon av lyktstolparna är så pass mycket bättre än de andra att vi kan jobba vidare med målet att skapa en egen Sundsvallsstolpe, säger Mikael Gulliksson

Sundsvalls Energi är en av projektets finansiärer och vd Anders Jonsson förklarar varför:

– Vi har hållit på i över 150 år med den traditionella och elförsörjda gatubelysningen och tycker det är här är mycket spännande. Kombinationen vind och solenergi på detta sätt har inte testat förr på våra breddgrader och vi ser gärna att modern teknik får fäste här.

Även möjligheterna att kunna använda stolpnätet till andra funktioner är intressant för Sundsvalls Energi. Med rätt teknik installerad kan lyktstolparna inte bara sprida ljus utan också användas för kommunikation och vid olika mätningar.

Mer läsning