Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smidde flyktplaner från rättspsyk

/

Inifrån kliniken gjorde mannen upp sina flyktplaner med en tidigare patient.
I går, i samband med hans permission, skulle fritagningen ske.
I stället stoppades hans kompanjon i en bil – mitt i centrala Sundsvall.

Annons

Rättspsykspatienten blev vän med den 26-årige mannen när de vårdades tillsammans på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall. 26-åringen har befunnit sig på fri fot den senaste tiden – men har hållit kontakten med sin vän. Deras plan var att 26-åringen skulle frita mannen i samband med en permission.

I går, när rättspsykspatienten befann sig på en bevakad permission i centrala Sundsvall tillsammans med rättspsykspersonal, skulle de skrida till verket. Men polisen lyckades sätta stopp för fritagningsförsöket. Strax före klockan 15, greps 26-åringen i sin bil i korsningen Esplanaden - Storgatan. Det var en civilpatrull som stod för ingripandet.

– Det ska ha gått lugnt till eftersom det blev så pass överraskat, säger Henrik Blusi vid Sundsvallspolisen.

Vad som ledde polisen till 26-åringen vill polisen inte säga i dagsläget. När han greps visade det sig dock att han hade diverse "attiraljer" med sig i bilen som polisen misstänker skulle användas i samband med fritagningen.

Om det rör sig om vapen vill polisen inte gå in på.

– Men det är föremål som verkligen kan sättas i samband med förberedelse till främjande av flykt, säger Henrik Blusi.

Den misstänkte 26-åringen är misstänkt för en rad grova brott. Han är sedan tidigare dömd för flera rån, narkotikabrott, stölder och både hot och våld mot tjänsteman.

– Civilpatrullen har gjort ett alldeles sagolikt arbete som kunde gripa den här personen utan att någon blev skadad. Den gripne är misstänkt för en rad grova brott och därmed föreligger det en klar risk för att någon hade kunnat komma till skada, antingen den misstänkte själv, polisen eller allmänhet, eftersom det ju skedde i city. Men något sådant inträffade aldrig, jag är väldigt stolt över patrullen, säger Henrik Blusi.

Den 26-årige mannen sitter nu anhållen. Förutom förberedelse till främjande av flykt misstänks han även för olovlig körning och rattfylleri, då han misstänks ha varit påverkad när han körde bilen.

Mer läsning

Annons