Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart är det stopp för myntparkering i Sundsvall: "Automaterna kommer bara ta kort"

I höst kommer myntbetalning i p-automater att tas bort, men redan nu kan det vara dags att skrota mynten. För Lars-Arne Andersson, servicetekniker på Sundsvalls kommun, har nämligen omställningen av automaterna redan startat.

Annons

Lars-Arne Andersson är ny på jobbet och har jobbat som servicetekniker på Sundsvalls kommun i drygt två månader. Han har nu ensam fått uppgiften att genomföra arbetet med att blockera p-automaterna i staden från myntbetalning.

– Under sommaren så kommer vi att ta bort ungefär fem stycken i veckan. De sista veckorna innan första oktober så kommer vi att ta bort de resterande apparaterna, förutom tre stycken som vi kommer att lämna, säger han.

Arbetet pågår för tillfället i centrala Sundsvall. Målet är att ställa om fem automater i veckan och att övergången till kort och mobilbetalning ska vara klar i början av oktober.

Lars-Arne Andersson blockerar cirka fem p-automater i veckan från mynt.

Att ställa om automaterna tar mellan 15-30 minuter. Inga större problem när solen skiner tycker Lars-Arne Andersson.

– Vi programmerar om dem så att automaterna bara tar kort. Sedan sätter vi dit täckplåtar så att man inte ska kunna stoppa in mynt, men också så att man inte ska kunna ta ur returmynt.

Han upplever att responsen varit mestadels positiv, men menar att det alltid finns någon som undrar vart denne ska vända sig.

– Vad jag vet så har vi haft ett eller två klagomål, och då har vi ändå hållit på med det här arbetet i två månader.

Från och med den tredje oktober kommer det inte längre gå att betala med mynt i de flesta p-automaterna i Sundsvall. Detta som ett resultat av Sveriges nya mynt som införs under samma period. För att köpa en biljett kommer man istället behöva äga ett kontokort eller en smartphone, där sker betalningen istället via en app.

– Dels så kommer det gå att betala med sin mobiltelefon genom en app. Om du istället har kort så kommer det gå att använda. Sedan får man helt enkelt anpassa sig till det, säger Lars-Arne Andersson.

Valet att skrota myntbetalningen blev en ekonomisk fråga, berättar Lars-Arne Andersson.

– Det är ett politiskt beslut helt enkelt. I och med att det kommer nya mynt så blev det en stor investering med ett nytt betalningssystem. Så då valde man att ta bort myntbetalningen helt.

Att slopa mynten är ett beslut som fattades av Statsbyggnadsnämnden tidigare i år. Beslutet har sedan tidigare redan tagits av flera andra kommuner i landet.

För att ställa om automaterna krävs en omprogrammering.

Kortbetalning kommer att vara ett av alternativerna efter omställningen av automaterna.

I samband med omställningen så töms automaterna på befintliga mynt.

Lars-Arne Andersson arbetar som servicetekniker för Sundsvalls kommun.

Arbetet tar drygt 15-30 minuter att genomföra.

Mer läsning