Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart dags för årets Pridefestival i Sundsvall

För åttonde gången arrangeras Pride i Sundsvall. I år arrangeras Pride tillsammans med Thaifestivalen och med ett extra stort fokus på mänskliga rättigheter.
"Det blir ett större paraply, och så lyfter vi våra frågor under det."

Annons

Torbjörn Karlsson är ordförande för RFSL Sundsvall och Pridegeneral för Folkfesten, som är namnet på samarbetet mellan Pride och Thaifestivalen. Att arrangera tillsammans kan fungera som ett skyddsparaply för den som inte vill synas öppet som HBTQ-person.

– Det blir en trygghet. Då kan de säga att de ska på Thaifestivalen eller Folkfesten fast syftet är att gå på Pride, säger Torbjörn Karlsson.

Läs mer: Bildspecial – minns du de tidigare prideparaderna

Han menar att fördomar och normer är något som vi alla bär med oss, och att många kan vara strängare mot sig själva än mot andra.

– Det kanske är så att alla i din omgivning accepterar dig som du är, men själv är du inte redo än. Och ännu svårare tror jag att det är i en småstad.

Torbjörn Karlsson, Pridegeneral och ordförande RFSL Sundsvall

Syftet med Folkfesten är att lyfta frågor om att alla människor ska kunna känna sig trygga oavsett vem du är och vart i världen du bor, och att aldrig ge vika från de idealen.

– Vi har kommit långt och fått igenom förändringar, men hotbilden finns kvar i världen och i samhället. Vår trygghet kan försvinna på en dag beroende på vem som har makten.

Torbjörn Karlsson på prideparaden 2015.

Läs mer: Första bokningarna till Sundsvall Pride på Folkfesten

Under årets Pride hålls föreläsningar, workshops anordnas och artister framträder. Programet är varierat och det finns mycket som lockar, men vissa föreläsningar tycks lite extra spännande.

– Jag ser fram emot försvarsmaktens föreläsning på tisdagen. Jag tror det kommer att handla om hur mansdominerat det är, och hur de har arbetat för att förändra maktstrukturen och göra det tryggt för kvinnor och HBTQ-personer.

Läs mer: Flera partiledare i årets Pride

Pride är naturligtvis också en plats för glädje och fest, kanske framförallt under paraden.

– Det ska självklart bli jätteroligt. Det är en kärleksfull dag och alla är glada och peppa. Och adrenalinkicken är svår att förklara.

Förra årets parad lockade 2500 personer i Sundsvall, och i år hoppas Torbjörn Karlsson på ännu fler.

– 3000 deltagare. Jag har sagt det i flera år och vi har haft det som mål länge. Vi har närmat oss ett steg i taget, och i år tror jag vi når dit. Jag känner mig hoppfull.

Läs mer: Stor folkfest planeras i Sundsvall i sommar

Mer läsning