Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kan det bli olagligt med herrpriser

Snart kan det bli olagligt med olika priser för kvinnor och män. Det gäller såväl \"tjejtaxa\" i taxibilar som lägre pris för herrklippning hos frisören.

Annons
Regeringen vill förbjuda diskriminering på grund av kön vid köp av varor och tjänster. Det innebär bland annat att alla frisersalonger som några tior mer betalt för damklippning måste ändra på det.
Annica Eriksson som driver Salong Hårpage i Bredsand är en av de frisörer som redan tillämpar samma taxa för kvinnor som för män.
Det går ju inte fortare att klippa en man, säger hon.
Vad som påverkar tidsåtgången är däremot hur tjockt håret är och vilken frisyr kunden vill ha. Det har för övrigt blivit vanligare att även män vill ha slingor eller permanent, men det kostar å andra sidan alltid extra.
Anita Asplund, som sitter och får håret klippt, håller med sin frisör:
Det finns absolut ingen anledning att män ska klippa sig billigare. De tjänar ju dessutom i regel mer än vad kvinnor gör, påpekar hon.
I taxibilar är det tvärtom. Många bolag erbjuder ensamma kvinnor lägre taxa, åtminstone vissa tider på dygnet. Det gäller bland annat Taxi Sundsvall.
Vi kommer att köra vidare med tjejtaxa så länge vi får, säger platschefen Stefan Alm.
I bland annat Göteborg tillämpas \"solotaxa\", lägre pris för ensamma resenärer oavsett kön. Men om Taxi Sundsvall ska hitta på något liknande vill Stefan Alm än så länge vara osagt.
En annan bransch som kan beröras av av de nya reglerna är krogarna. Samma åldersgränser och samma pris ska gälla oavsett om man är kvinna eller man.
Riksdagen väntas fatta beslut om en lagändring till veckan.
Bakgrunden till lagförslaget är direktiv från EU. Sverige ville även att försäkringsbranschen skulle omfattas av diskrimineringsförbudet, men för dem gör EU undantag.
Det innebär att försäkringsbolag även i fortsättningen får ha olika villkor beroende på kön, något som är vanligt vad gäller exempelvis pensionsförsäkringar.

Mer läsning

Annons