Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kan diabetiker slippa sprutor

Det nya läkemedlet är ett pulver som inhaleras är godkänt inom EU och kan komma att ersätta sprutor för diabetiker. – Än är det inte godkänt av läkemedelsverket, berättar Ann-Sofie Lindberg vid svenska Diabetikerförbundet.

Annons
Det är ett tyskt och ett fransk företag som har tagit fram det nya medlet. Om det blir godkänt för den svenska marknaden kommer det enligt Ann-Sofie Lindberg inte att finnas i år utan först någon gång första nästa år.
Läkemedlet kommer att kunna användas för både typ ett och typ två patienter. För den första gruppen, där många haft diabetes sedan ungdomsåren, kommer det inte att helt ersätta sprutorna utan främst de som tas i samband med måltider.
För den andra gruppen, som främst handlar om ålderdiabetiker, finns det möjligheter att det går att helt ersätta sprutor.
Om läkemedlet introduceras i vårt land krävs det först att det finns en organisation och att metoder utarbetas för att det ska kunna gå att fastställa vilka patienter som kan byta sprutor mot pulvret.
Den främsta nackdelen till att medlet kanske inte kommer att användas i vårt land är kostnaderna. För att få samma effekt kommer det att åt väldigt mycket pulver enligt Ann-Sofie Lindberg.
Då kommer det att bli väldigt dyrt, säger hon.
För patienterna kommer det inte att bli någon skillnad då läkemedlet enligt Ann-Sofie Lindberg är gratis för dem.

Mer läsning

Annons