Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kan tunga missbrukare få medicinsk hjälp igen – till hösten öppnar nya mottagningen

/

Antalet tunga missbrukare ökar.
Sedan 2012 har beroendeenheten inte tagit emot några nya patienter, men snart finns hjälp att få.
– Vår första prioritet är att rädda liv, säger Anna-Karin Rudberg-Larsson, enhetschef för den nya Laro-mottagningen som öppnar till hösten.

Annons

På den nya mottagningen kommer opiatberoende från hela länet att kunna få behandling med metadon eller buprenorfin (subutex).

– Vi räknar med att det finns ett uppdämt behov. Det finns inga konkreta siffror, men känslan är att antalet blandmissbrukare blivit flera. Många av dessa har opiater (heroin eller morfin) som huvuddrog, säger Anna-Karin Rudberg-Larsson.

2005 slog beroendemottagningen upp portarna på Sundsvalls sjukhus, och ganska snabbt hade mottagningen över 100 patienter som fick metadon eller subutex.

– Vi hade inte räknat med att behovet var så stort, säger enhetschefen.

Vid årsskiftet 2011/2012 tvingades beroendemottagningen införa intagningsstopp för nya patienter.

I dag har mottagningen 85 patienter som får metadon eller buprenorfin, och när den nya mottagningen börjar kommer troligen antalet att bli betydligt fler.

– Naturligtvis finns det en gräns för hur många vi kan ta emot, men den har vi inte satt än, förklarar Anna-Karin Rudberg-Larsson.

Mottagningen kommer att ligga i sjukhusets gågata nära infektionskliniken.

– De nya lokalerna är större och mer anpassade utifrån våra behov, och personalstyrkan är större. Förutom medicinsk behandling kommer vi också att kunna erbjuda samtalsstöd och återfallsprevention, förklarar Anna-Karin Rudberg-Larsson.

Det har redan kommit in ett antal egenremisser från personer som vill ha hjälp med sitt opiatmissbruk, och även många anhöriga till missbrukare har hört av sig.

Under de senaste åren har flera opiatmissbrukare i Sundsvall dött av överdoser.

– Att missbruka opiater är att utsätta sig för livsfara. Allt högre doser krävs för att få den effekt man vill ha, och snart ligger man ständigt och vippar på gränsen till överdos, säger Anna-Karin Rudberg-Larsson.

Det finns folk som tycker att de som får medicinsk behandling bara byter en drog mot en annan.

– Det är helt felaktigt. Att få medicin mot sin missbruksproblematik är precis samma sak som att medicineras mot ett smärttillstånd. Våra patienter blir inte påverkade av de läkemedel vi ger – de får medicinen för att fungera, betonar enhetschefen.

Läkemedelsbaserad behandling är det som visat sig hjälpa flest opiatmissbrukare.

– Rent ekonomiskt innebär det en otrolig vinst för samhället. Brottsligheten minskar och skatteintäkterna ökar när folk blir friska och kommer tillbaka i arbete, menar Anna-Karin Rudberg-Larsson.

Alla bedömningar, utredningar och inställningar av medicin kommer att göras i Sundsvall.

– Men sen är det meningen att patienter ska kunna få behandling på sina hemorter, förklarar enhetschefen.

I slutet av juni beräknas de nya lokalerna stå klara för inflyttning.

– Vi räknar med att slå upp portarna till hösten. Det ska bli både roligt och spännande, säger Anna-Karin Rudberg-Larsson.

■ ■ För mer nyheter om Sundsvall, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning

Annons