Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kommer storken till Veronica och Mathias

För många ungdomar är livet efter studenten ett stort blurr. Man vet inte vad man vill bli, eller vad man ska göra. Men så är det inte för alla. Tänk dig att en vecka efter studenten få ett alldeles eget barn att anpassa sig efter.

Annons

Det är ett hårt jobb, som UngaST nu har testat på. Vi var på föräldrautbildning och lärde oss allt som man möjligen kan lära sig om amning tillsammans med de blivande föräldrarna Veronica Larsson, 19 år och Mathias Björk, 20 år.
Det hela började en alldeles vanlig tisdag. Reportaget alltså, inte barnet. Eller ja, det vet vi ju i och för sig inte.
I alla fall, vi satte oss på fyran upp mot sjukhuset för att gå på en föräldrautbildning. Väl där så börjar vi att fundera; Sa hon verkligen att det var på sjukhuset?. Paniken spred sig hos oss, och efter några väl valda utbrott på varandra så bestämmer vi oss för att kolla upp om det var rätt. Vi ställer oss och tittar på den gigantiska skylten och gissar oss fram till att det borde vara antingen något med kvinnor, gynekologer eller möjligtvis förlossning. Ack så fel vi hade och det var tur att vi hade en blivande mamma som höll reda på oss så att vi hamnade rätt.

Förädrautbildning
Föräldrautbildningen varade i två timmar varav vi närvarade under den sista timmen som handlade om amning. Vi kände inte att den första timmen tilltalade oss så mycket. Vi har aldrig haft problem med att få tillbaka sexlusten efter ett barn.... Anyway, nu är vi experter på amning, och vi insåg att det där med föräldrautbildning kan vara en riktigt bra grej för blivande förstagångsföräldrar.
Veronica berättar att det finns mycket fakta på internet och andra ställen som ibland kan vara svårt att veta om det stämmer. På föräldrautbildningen har hon kunnat fråga.
Dessutom kan man jämföra med andra föräldrar hur de känner, inflikar Mathias.

Det söta paret
Sedan följde vi med det söta paret till deras söta lägenhet i det söta Granloholm. Lägenheten som ligger lägligt bredvid ett dagis är under renovering och ser ut att kunna bli hur schysst som helst. Barnrummet är under planering, och nu är det bara ett vanligt rum, med en extraordinär fondvägg. Men sedan när barnet blivit större och flyttar ut från spjälsängen i deras sovrum ska fondväggen bli något roligt och inte något puttinuttigt som föräldrarna kan tycka är sött, berättar de.
Efter att ha gett dem en mysig filt och en urgullig nalle och bjudit dem på lite fika så frågade vi den blivande studentskan hur det känns att få barn så snart.
Det känns inte som att studenten känns så stort i jämförelse, det är ju barnet jag väntar på. Fast visst ska det bli skönt att slippa skolan och bara ta det lugnt.
För visst är skolan jobbig, särskilt när man går tredje året på natur, och det kan ju inte vara lättare när man är gravid i åttonde månaden.
Det har inte varit så jobbigt, man var ju ganska beredd på vad som skulle hända. Däremot hade jag inte räknat med halsbrännan som har gjort att jag inte kunnat sova på nätterna.
En annan sak som hon inte hade räknat med var det grava beroendet av creme fraiche som hon fick.
Några hormonrubbningar har hon inte heller varit med om enligt Mathias, inte värre än vanligt i alla fall säger de skrattande.
Mathållningen är också viktig när man är gravid. Veronica undviker insjöfisk, skaldjur och mögelost. Köttet bör dessutom vara genomstekt för att minska på bakterierna.
Under graviditeten har inte Mathias alltid kunna närvara eftersom han har gjort lumpen som stridsfordonsförare i Umeå.
- Jag har känt mig distanserad men det har gått bra, jag har ju varit hemma varje helg. Nu har jag muckat så nu kan jag spendera min tid med Veronica.

Folk kollar ju
Hur reagerar folk då när de ser en ung gravid tjej? Medelåldern på förstagångsföräldrar ligger ju trots allt kring 29 års-strecket.
När man går på stan så kollar ju folk men jag vet inte om det är för att jag är ung och gravid eller bara gravid. Men de flesta reaktioner vi har fått har varit positiva, vilket är jätteroligt eftersom vi trodde att det skulle vara mer negativt.
Deras familjer reagerade båda positivt, Veronicas familj tyckte att det var lite tidigt medan Mathias familj praktiskt taget sa; Äntligen.

Hängselbyxor
Mathias lägger beskyddande armen kring Veronica som ser så näpen ut i sina hängselbyxor.
Hängselbyxor verkar för övrigt vara det hetaste bland gravida idag, vilket vi märkte på föräldrautbildningen där alla bar sådana. Men det kan ju också bero på att Sundsvall har ett snålt jävla utbud på mammakläder.
- Man vill ju inte gärna betala flera hundra kronor för ett plagg man bara har en kort tid, tycker Veronica.
För det är en rätt kort tid, som för Veronica snart är slut.
Den 19:e juni är det dags, då kommer storken med ett paket som är viktigare än studenten.
- Klart jag ska föda naturligt! Kvinnokroppen är gjord för att göra det, och alla klarar av det. Samtidigt är jag som jag är och tycker att det här ska bli en rolig utmaning, fortsätter hon och ler pillemariskt.
Självklart är det också att Mathias ska stå vid hennes sida och ge henne lustgas, även om det är svårt för honom att sätta sig in i det nu.
För det är ju faktiskt på riktigt nu, och det blir mer verkligt för varje dag som går.
- När vi först fick veta det så fattade vi nada, sedan var vi på ultraljud och då blev det mer verkligt.
Om det blir en gosse eller tös vet de inte än, men det känns som om det blir den senare varianten.
- Det finns en massa skumma myter om hur man ska känna om det blir en kille eller tjej, t.ex om håret växer långsamt på benen, säger Veronica. Paret berättar att dom har varit fram och tillbaka i tankarna men just nu känns det som om det blir en tjej.
Om så är fallet så blir det en Alicia, annars en liten Teo.

En mix av båda
Vem tror dom då att det blivande barnet kommer att bli mest lik?
- En härlig mix av båda, säger Mathias och ler.
- Vi är ganska lika. Och var ganska lika när vi var små. Mathias såg ut som en tjej när han var liten, fyller Veronica i och skrattar.
Till personligheten hoppas de att barnet blir glatt och framåt.
- Vi hoppas att det kommer kunna driva med folk som vi gör, säger Veronica med ett leende.
- Vi har inga negativa sidor så där klarar barnet sig, säger Mathias skämtsamt.
På frågan om de tror att barnet kommer att bli ett jobbigt jävla kolikbarn säger Mathias rart; Det är värt det, även om jag inte får någon sömn då. Man minns ju det som varit bra.
Hur ska då deras framtid fungera rent praktiskt, om man tänker på ekonomi och sånt tjafs som man måste tänka på när man är vuxen.
- Jag ska jobba i sommar och sen söka in till högskolan till hösten, berättar Mathias.
Veronica i sin tur, ska vara hemma i minst ett år och sen plugga till lärare på distans så att hon på så sätt kan vara hemma med barnet.
- Sverige är ett bra land, vi får ju bidrag för att underlätta barnets försörjning, säger de.
När det gäller uppfostran så tycker Mathias att värderingarna sitter inuti snarare än som en lista på väggen.
- Vi kommer nog att uppfostra våra barn som vi blev uppfostrade, vi har ju båda bra föräldrar, menar Veronica.

De tre v:na
Nyfikna reportrar som vi är så undrar vi om det kommer bli idealet med de tre v:na; villa, volvo och vovve.
Inga djur blir det i alla fall eftersom jag är allergisk, men i övrigt så stämmer det in, för att ha bil och hus känns tryggt för mig, säger Veronica.

Om 10 år?
Hur kommer det att se ut för dessa unga, kära och blivande föräldrar om 10 år då? Blir det fler barn och bor de kvar i Sundsvall?
- Då har vi en tioåring som går i skolan, och kanske en fyraåring, tror de. Vi har nog flyttat till något större men vi bor kvar i Sundsvall förhoppningsvis.
Mathias hoppas på att de har hälsan kvar medan Veronica vill ha en miljon.
Nämen skämt åsido så hoppas hon att de fortfarande har roligt tillsammans och inte glömmer bort varandra.

Flyger vår kos
Innan vi flyger vår kos från Granloholm (som för övrigt låter alldeles för likt Granlo) så lämnar vi nallen och filten i ett riktigt tryggt förvar. Vi önskar dom all lycka i framtiden och känner att det här kommer gå alldeles galant. Det är nästan så att vi själva funderar på att skaffa oss ett eget barn, Frida har ju alltid varit svag för hängselbyxor.

5 snabba frågor

Bebis eller bäbis?
Bebis, stavningen med ä är ju så ful.

Blond eller brunhårig unge?
Veronica tror blond, men Mathias brun.

Tjej eller kille?
Överens om tjej, men man vet ju aldrig.

Lugn eller livlig unge?
Självklart lugn.

Vem kommer att byta blöja?
Ett diplomatiskt och enande båda.

Mer läsning

Annons