Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialtjänsten gör uppror mot politikerna - för fjärde gången

Nu slår socialtjänsten larm – igen.
På onsdagen mötte ett 50-tal personer upp socialnämnden efter nämndens möte.
Med sig hade Karin Gustafsson, barnutredare på socialtjänsten, en namninsamling med 66 underskrifter, som hon överlämnade till politikerna.
– Nu får det vara slut på stuprörsarbetet, säger hon.

Annons

Strax efter klockan två på eftermiddagen hade ett 50-tal personer från olika enheter inom socialtjänsten samlats i kommunhusets entré.

– De brukar ha fika vid halv tre, så vi tänkte möta upp dem på vägen, sade Karin Gustafsson, när den stora folksamlingen väntade på att socialnämndens möte skulle ta slut.

Detta var fjärde gången som socialtjänsten i Sundsvall försökte få politikerna att lyssna på deras vädjan. Första gången var 2012 då personalen slog larm om den pressade arbetssituationen som de redan då befann sig i. Men inget förbättrades, eftersom socialtjänsten året därpå gjorde ett nytt försök, genom ett brev till politikerna. Brevet diariefördes men där tog det stopp. Tredje gången gillt, tänkte tjänstemännen när de under våren i fjol återigen skickade ett brev, men den gången ville de inte låta sig tystas och gick även ut i media. Då kom den första responsen.

– När vi gick ut i media för några månader sedan, fick vi fyra nya tjänster på ungdomsutredningssidan. Men vi har fortfarande inte lyckats tillsätta dem. Anledningen är att vi har för låga löner, för mycket stress och press i arbetet och dåliga arbetsvillkor. Samtidigt har arbetet med den vuxna missbrukssidan förvärrats. Vi har inte tillräckligt med socialsekreterare för att handlägga de frågorna. Det är samma arbetssituation som på många enheter, långtidssjukskrivningar och så vidare, säger Karin Gustafsson.

Socialtjänsten har under åren tappat en rad erfarna medarbetare på grund av den pressade arbetssituation de befunnit sig i.

– Kommunerna är organiserade i stuprör, var och en gör bara sin bit. Man jobbar inte utifrån ett helhetsperspektiv. Så blir det om man slimmar en organisation. När man centraliserar tror man att man får effektivisering, men i stället blir det så trångt att man bara hinner med att göra sin lilla bit. Då misslyckas vi totalt när vi ska hjälpa hela familjer på flera olika områden, säger Karin Gustafsson, och fortsätter:

– Vi vill göra politikerna uppmärksamma på att vi i nuläget inte lyckas erbjuda kommunens invånare de tjänster som är lagstadgade och som vi är skyldiga att ge dem.

När socialnämndens ordförande Malin Larsson (s) såg folksamlingen blev hon chockad, men menade att hon var glad att tjänstemännen nu bjuder in till dialog.

– Jag visste inte att de skulle komma till oss på det här sättet. Men jag tycker att det är bra. Jag har vetat om deras situation länge och därför var det ändå inte oväntat. De har rätt. Detta har varit ett problem länge, säger hon.

Kommunens budget för 2015 är redan lagd och socialnämndens ordförande menar att alla sektioner har tilldelats korrekta budgetar. Men i februari ska nämndens budget tas och Malin Larsson menar att socialtjänstens frågor och krav då kommer att diskuteras närmare.

– I slutänden handlar det dock inte om pengar. Det största problemet nu är att inga söker de tjänster som vi har ute. Vi söker socionomer med hög kompetens och lång erfarenhet. För att vi ska få fler sökande tror jag att det är viktigt att de kompetenta tjänstemän vi har kvar visar på fördelarna och vad vi har åstadkommit, säger Malin Larsson.

Karin Gustafsson berättar att tjänstesidan inte kommer med några specifika krav till politikerna.

– Vi säger inte att vi vill ha det si eller så. Vi vill bara vädja till dem att hjälpa oss att hjälpa utsatta barn, unga och vuxna. Fokus har inte legat där tidigare. Det har legat på grupper som kanske har starkare grupper bakom sig. När exempelvis äldreomsorgen inte fungerar finns det ofta anhöriga och personal som kan driva de frågorna. Vi har inga sådana grupper som driver de frågorna bland barn och unga, säger Karin Gustafsson, och fortsätter:

– Vi vill inte att grupp ska behöva ställas mot grupp.

Hon berättar vidare att personalen på socialtjänsten är väl medvetna om att politikerna i socialnämnden inte har en lätt uppgift, men hoppas ändå att de snart ska se över tjänstemännens verksamhetsfält.

– Vi vill att de tittar på... Har vi verkligen den rätta bemanningen nu? Har vi en kostym som passar oss? Det vill säga rätt budget. Vi vill att de ser över organisationen och hur den fungerar. Att de skaffar sig ett helhetsperspektiv, säger Karin Gustafsson.

Mer läsning