Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solbritt nekades operation trots tillgängliga vårdplatser:" Vi måste prioritera de som är akut sjuka"

Cancersjuka Solbritt Björkstrand, 72 år, nekades under tisdagen operation på Norrlands universitetssjukhus på grund av vårdplatsbrist. På tisdagen fanns det 23 lediga vårdplatser på sjukhuset tillgängliga för akut sjuka patienter – Solbritt ansågs inte vara en av dem.

Annons

Norrlands universitetssjukhus räknar med att ta emot 40 akutsjuka patienter varje dag, under tisdagen fanns 23 vårdplatser tillgängliga.

Solbritt Björkstrand har bukspottkörtelcancer och ofta blir sjukdomen sent diagnostiserad. Detta leder ibland till att det blir för sent att genomföra en operation. Trots Solbritts tillstånd ansågs hon inte vara akut sjuk och därför ställdes operationen in under tisdagen.

– En canceroperation är sällan akut och vi måste prioritera de som är akut sjuka. En person som inte är allvarligt sjuk kan komma tillbaka en vecka senare. Vi behövde ha vårdplatserna tillgängliga. Man kan inte veta om det skulle ske en trafikolycka exempelvis och någon behöver akutvård, säger Malin Sund, tillförordnad verksamhetschef på kirurgcentrum på Norrlands universitetssjukhus.

Solbritt Björkstrand blev under tisdagen hemskickad istället för att få sin operation.

Solbritt Björkstrand åkte under tisdagsmorgonen till sjukhuset i Umeå med sin dotter och hennes man. När de anlände till sjukhuset satt de i matsalen och väntade. Efter några timmar kom en läkare och meddelade att det inte blir någon operation i dag.

Läs också: Cancersjuka Solbritt nekades operation – fick vända i dörren på grund av platsbrist

Är det vanligt att man får beskedet i en fullsatt matsal?

– Definitivt inte. Vet inte varför det blev så här den här gången. Men vanligtvis rekommenderar vi att läkaren ger beskedet i ett enskilt rum, säger Malin Sund.

Under veckan har även tre andra canceroperationer och en kärlkirurgioperation blivit inställda på Norrlands universitetssjukhus. Malin Sund betonar att vårdplatsbristen beror på frånvarande personal.

– Det är semestertider och då har vi få platser tillgängliga. Personalbristen är vårdens största hot, säger hon.

Norrlands universitetssjukhus

Solbritt Björkstrand fick under onsdagen ett positivt besked. En sköterska från Umeå ringde och meddelade att hon nu fått en operationstid nästa vecka.

Läs också: Glädjevändningen: Nu får Solbritt, 72, äntligen sin canceroperation

Hur har det blivit med de andra inställda operationerna?

– Alla har fått nya tider. Inom en snar framtid kommer alla att få sin operation, säger Malin Sund.

Läs också: Ortopedichefen i Västernorrland: "Beklagligt att behöva skicka patienter utanför länet"

Mer läsning

Annons