Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soldaterna ska vara beredda nästa vecka

/
  • Nästa vecka får Västmanland stöd från norr. Hemvärnet har fått order om att göra sig redo att resa ner till det branddrabbade området.

Hjälpen kommer från norr.
Nu har hemvärnet i länet fått order om att göra sig redo att åka ner till brandområdet i Västmanland.
– Vi ska undersöka hur många vi kan få ihop, säger Ronald Forsberg, chef för Västernorrlandgruppen.

Annons

Ordern om att vara beredd att åka kom under onsdagen. Nu ska bataljonscheferna i Ångermanland och Medelpad gå igenom sitt manskap för att se hur många av de totalt 1 200 hemvärnssoldater som är beredda att resa söderut.

Om ordern bekräftas ska gruppen resa ner i mitten av nästa vecka.

– När de utlöser beredskapsordern så reser vi ner med bussar och minibussar, säger Ronald Forsberg.

Han har inte fått något önskemål om antal personer från staben i Västmanland.

– Vi får se hur många av våra gubbar och gummor som kan, det här är ju en fråga om frivillighet. Många har ju jobb och kan kanske inte bara lämna arbetet, säger Ronald Forsberg.

För hans del gäller det sedan att hitta en organisation för gruppen på plats.

– Det är en omfattande operation att ordna de personella resurserna. Det måste ju finnas tid för sömn och avlösare efter en tid.

Läget i Västmanland är fortfarande allvarligt, meddelar länsstyrelsen. Nio helikoptrar har vattenbombat brandområdet sedan gryningen. Vattenbombplanen beräknas cirkulera över området i 14 timmar.

Hemvärnet i Västernorrland har stor erfarenhet av skogsbränder – gruppen kopplades även in vid den svårsläckta skogsbranden vid Lokberget i Ånge förra veckan.

– Vi är engagerade i olika insatser hela tiden. Det här är ingen unik uppgift i sig, det är bara det att det råkar handla om en stor brand, säger Ronald Forsberg.

Mer läsning

Annons