Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solen sken förmörkad

/
  • Från Sundsvalls horisont började månen vid tiotiden på förmiddagen att knapra på solens undre kant, och en stund efter klockan elva var ungefär 30 procent täckt.

Strax efter klockan elva i dag täckte månen 30 procent av solskivan. Men måndagens solförmörkelse var inte en av de mer spektakulära.
Och det riktiga dramat, den totala förmörkelsen, lär vi få vänta på.

Annons
Förutom att vi här i Norden bara kunde se en delvis täckt solskiva var förmörkelsen dessutom ringformig. Det innebär att den som befinner sig på en plats, där han eller hon kan se hela månen framför solen, ändå kommer att se en ring av solskivan runt månen. Det beror på att månen befinner sig för långt borta från jorden för att ur vår synvinkel täcka hela solskivan.
Spanien och Nordöstra Afrika hade bäst läge för att se hela månen framför solen. Från Sundsvalls horisont började månen vid tiotiden på förmiddagen att knapra på solens undre kant, och en stund efter klockan elva var ungefär 30 procent täckt. Därefter kunde man följa hur månen sakta och majestätiskt skred bort.
Johannes Nordvall från Sundsvalls Astronomiska Förening följde förloppet i sitt teleskop. Under sommaren finns inte så mycket annat för en astronomiintresserad att göra i Norrland, och ibland ser han solfläckar och även stora flammor, så kallade protuberanser, som kastas ut från solytan.
Nästa solförmörkelse infaller den 29 mars 2006. Inte heller där har vi nordbor första parkett.
Under vår livstid har inte en enda total solförmörkelse varit synlig här, säger Johannes Nordvall.
Särskilt privilegierade astronomiskt sett är vi alltså inte här i Sundsvall. Utom i ett viktigt avseende som märktes tydligt i går.
Vi hade i alla fall tur med vädret, säger Johannes Nordvall.

Mer läsning

Annons