Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarlovskollo med full rulle utan rullstol: "Här kan barnen hänga och få ta plats"

För första gången arrangerar föreningen Nära Fritid sommarlovskollo för rullstolsburna barn i Sundsvall. På onsdagen stod bad på programmet.

Annons

Läs även: Många strömmade till för att bygga Dannes pool: "Jag är otroligt rörd"

Föreningen drivs ideellt och en av de aktiva medlemmarna är fembarnsmamman Linda Thiele som tillsammans med sin man Fredrik lämnat huvudstaden för ett nytt liv i Stöde.

– I vår familj har vi flera diagnoser. Min äldsta dotter har omfattande funktionsnedsättningar och en grav cp-skada i botten, och vi har en son med Downs syndrom. Man kan säga att det här är mitt liv som även blivit mitt jobb och mitt fritidsintresse.

Badet tillhörde höjdpunkterna på sommarlovskollot för tioåriga Linnéa Hedqvist, som fick med sig mamma Mari i bassängen.

Föreningen är sprungen ur assistansbolaget Nära AB, där Linda är anställd, och tanken är att ge barn och unga med funktionsnedsättningar en meningsfull och rolig fritid sommartid. Premiärkollot har uppdelats i två perioder och är – tack vare ett samarbete med Sundsvalls kommun – gratis för deltagarna.

– Vi har fått jättefin feedback vilket gör oss glada, och roligast är att se barnen delta. Här kan de hänga, finnas och få ta plats. Det finns en liknande aktivitet i Sundsvall men vi har sett och upplevt att barnen inte kan delta fullt ut där, säger Linda Thiele.

Läs även: Ridning och parkour på nystartat sommarkollo

På programmet står bland annat målning, pyssel, vattenlabyrint med experimentstationer, bowling och bad. Efter onsdagens bad väntade avslutningsfest på Ögården, Alnö.

– Sommarlovet är långt och de här barnen har inte samma möjligheter att till exempel spontant sticka iväg med en kompis på stan, då mycket måste planeras. Vi vill hjälpa till att fylla deras sommarlov med roliga saker, säger Linda Thiele och hoppar i plurret.

Fr.v: Assistent Alexandra Gottvall med My Eriksson, 13 år, Linnéa Hedqvist, tio år, och mamma Mari, Sara Pålsson, kolloledare, mamma Ylva Esbjörnsson med sonen Sigge, 8, 5 år, och Linda Thiele, kolloledare i föreningen Nära Fritid.

Mer läsning