Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sömnproblem en väckarklocka att ta på allvar – kan öka risken för sjukskrivningar

Återkommande sömnstörningar av sömnen är en väckarklocka som bör tas på allvar. Flera vetenskapliga studier visar på ett samband mellan sömnsvårigheter och risken för långvariga sjukskrivningar.

Annons

Läs också: Expertens tips – så får du bättre sömn

Att sporadiskt sova dåligt drabbar de flesta människor någon gång under sitt liv och är inget direkt alarmerande. Det kan handla om tillfällig arbetslöshet, småbarnsföräldrar eller att det är stressigt på jobbet.

– Men en del personer hamnar under långa perioder där den dåliga sömnen blir så dominerande att den biologiska klockan störs och man tappar förmågan att sova på ett bra sätt, säger Jonas Appelberg, sömnforskare vid Landstinget Västernorrland och Mittuniversitetet.

Läs också: Landstinget Västernorrland sjukast i landet – och beslutsångest hotar att förvärra läget

Appelberg har ett förlutet som mångårig sömnforskare och pekar på att det finns många vetenskapliga belägg för att återkommande sömnproblem kan ge ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, depression och typ 2-diabetes.

– Dålig sömn under en längre tid kan ha väldigt negativa konsekvenser för människor, men man ska vara observant på att man talar om ganska långa perioder med dålig sömn. Men även korta perioder kan dra ner på prestationer och välmående, säger Jonas Appelberg.

Sömnforskaren Jonas Appelberg har flera tips om hur man kan få en bättre sömn.

Landstingets egen Sjukfrånvaroanalys tar också upp behovet av återhämtning där man bland annat skriver: "Sömnen påverkar minnet, uppmärksamhet och kreativitet" samt att skadlig stress kan göra att "man nedprioriterar återhämtning, blir mer lättirriterad, glömmer saker som man inte brukar glömma och gör misstag utöver det vanliga".

Handlar det om för dålig sömn eller för lite sömn?

– Det där är en bra fråga för vad är för lite sömn? Den genomsnittliga sömntiden generellt ligger mellan 6–8 timmars sömnbehov per natt i populationen. Det finns många olika siffrorsom anges i den vetenskapliga litteraturen och variationen ligger däremellan. Men sen kan en del människor faktiskt sova mindre och ändå må bra och det är ingen risk för ohälsa. Andra kan behöva sova kanske 9-10 timmar i snitt, säger Appelberg.

Är störd sömn under en längre tid en väckarklocka som man bör ta på allvar?

– Ja, det ska man absolut understryka. Det finns så mycket forskning som pekar på att dålig sömn under långa perioder är en hälsorisk. Om man sover dåligt generellt under en längre tid då ska man försöka komma underfund med vad är det som stör min sömn, säger Appelberg.

Läs också: Dålig sömn ökar sjukskrivningsrisk

En rapport från Försäkringskassan hänvisar till studier om kopplingen mellan sömnsvårigheter och psykisk ohälsa. Här hänvisar man till att bland yrkesgrupper som uppger att de har svårt att sova på grund av tankar på jobbet och dessutom visar en överrisk för att bli sjuka med psykisk diagnos finns vård- och omsorgspersonal. Enligt samma rapport har läraryrken de största problemen med sömn på grund av arbetet och därmed en relativt högre risk att drabbas av psykisk ohälsa.

Läs också: Sänkta ambitioner kan motarbeta stress

Christine Nivung, beteendevetare vid Länshälsan vid Landstinget Västernorrland märker regelbundet av att sömnproblemen gör vårdpersonal sjuka.

– Det kan bli sömnstörningar när folk ligger på kvällarna och efterprocessar jobbet och funderar på om de har gjort några fel. Då kan de inte sova, är oroliga, vaknar mitt i natten och tittar på klockan. Där har du klassiska stressymptom och då är det dags att börja jobba med stresshantering, säger Christine Nivung.

Mer läsning