Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sonja ser många fördelar med heltidsjobb

/
  • För undersköterskan Sonja Sehlin är schemaläggningen viktig. Timeshareschemat gör att hon och hennes arbetskamrater själva kan planera sina arbetstider.

På Sonja Sehlins arbetsplats på medicinkliniken avdelning 2 på Sundsvalls sjukhus jobbar nästan alla undersköterskor heltid. Det är bra både för plånboken och för arbetets kontinuitet.

Annons
Heltid ger en bättre överblick på jobbet och man blir säkrare i sin roll. Är man borta hela eller halva dagar missar man alltid något, säger Sonja Sehlin.
Det har gått närmare trettio år sedan hon började arbeta som undersköterska. Ett tag var tjänstgöringsgraden nere i 53 procent. Det var bra med småbarn men gav en väldigt låg lön. Rent arbetsmässigt fungerade det inte heller.
Jag jobbade från sju på morgonen till ett på eftermiddagen utan att ta ut rast. När jag kom hem var jag alldeles slut.
Sonja har succesivt fått flera timmar på jobbet som nu är uppe i en heltid. I likhet med många av sina kollegor blir det på grund av den oregelbundna arbetstiden mindre än 40 timmar i veckan.
Vi har ett så kallat thimeshare-schema. Vi skriver in vilka tider vi vill arbeta och sen får vi anpassa oss till varandra. Det fungerar bra och vi arbetar två av fem helger.
Thimeshare-schemat ger bonuspoäng till dem som jobbar kvällar och helger. Den som väljer att arbeta obekväma tider får något färre arbetstimmar. Men det kostar för arbetsgivaren och det är osäkert om systemet kan bli kvar.
Några av undersköterskorna på avdelningen arbetar mindre på grund av småbarn eller studier. Men det är tufft att gå ned i tjänstgöringsgrad, menar Sonja Sehlin. Efter alla år tjänar hon 19.950 kronor i månaden. Alla pengar behövs för att klara vardagen och sedan få en rimlig pension.

Mer läsning

Annons