Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelmansstämma och jubileum i Indal – med Jan Johansen som gäst: "Så rofyllt och idylliskt"

När spelmansstämman i Indal avslutades på söndagen satsades det stort. För att fira hembygdsföreningens 80-årsjubileum hade de fått dit artisten Jan Johansen. "Dagen är jättebra", säger besökaren Frida Nilvander.

Annons

Indals hembygdsförening har arrangerat spelmansstämman sedan 1982, men sedan tre år tillbaka gör de det ihop med Vaduvill kulturförening.

I år pågick stämman i fyra dagar, torsdag till söndag, eftersom hembygdsföreningen firar 80 år. På söndagen gästade Jan Johansen, artisten som slog igenom med "Se på mig" för över 20 år sedan.

Jan Johansen på spelmansstämman i Indal på söndagen.

– Med sponsorpengar går det mesta. Det är ju så det går till för att få hit en så pass stor artist, säger Eva Fahlberg, spelmansstämmans projektledare.

Den här gången har stämman alltså pågått en dag längre än vanligt.

Har det varit mycket jobb?

– Det är mycket förberedelser och planeringar. Vi är 25-30 stycken som jobbar plus ett tiotal ungdomar som jobbar ideellt. De har bett om att få komma tillbaka och jobba nästa år, det känns jättekul för en hembygdsförening där medelåldern är väldigt hög, säger Eva Fahlberg.

Eva Fahlberg, projektledare, och Maria Åman, Vaduvill kulturförening.

Hon får medhåll av Maria Åman från Vaduvill kulturförening.

– Det är kul. Men stämningen är nog det bästa, det är så rofyllt och idylliskt. Fyra härliga dagar, säger hon.

I gräset framför scenen sitter familjen Nilvander och njuter. Föräldrarna Frida och Emil tillsammans med barnen Harry och Vanja. De bor i Söråker men beslutade att ta sig till Indal efter att ha fått nys om evenemanget via sociala medier.

Familjen Nilvander från Söråker var en av de familjer som njöt av Jan Johansens musik.

– Vi passade på att åka. Vi lyssnade på Jan Johansens album imorse och gillade det, så vi tänkte att vi skulle ge honom en chans, säger Frida Nilvander.

Men Harry är inte helt förtjust i musiken.

– Inte bra, säger han.

Som avslutning tilldelades 17-åriga Elin Lindberg årets kulturstipendiat. Priset delas ut till någon som gjort något förtjänstfullt för bygden inom kulturen.

■ ■ För mer nyheter från Medelpad varje dag – följ ST.nu på Facebook.

Bänkraderna var välfyllda.

Mer läsning